MUDr. Zuzana Roithová, MBA

Místopředsedkyně KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,59. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.04.2012 16:54:02

Brusel chystá trestní výpravu do českých krajů

Brusel chystá trestní výpravu do českých krajů

Generální ředitelství komisaře pro regionální politiku píše českému ministerstvu pro místní rozvoj, že panují velké obavy, zda nejsou peníze na podporu a mediální osvětu operačních programů zneužívány kraji na předvolební kampaň.

Pozornější čtenáři a posluchači médií si jistě všimli, jak se v poslední době množí případy, kdy je ohroženo čerpání finančních prostředků z fondů Evropské unie. Jde o miliardy, které mohou naší zemi v době krize pomoci udržet například rozvoj infrastruktury či ekologické projekty, zachovat pracovní místa v regionech, kde se tyto realizují, zvyšovat konkurenceschopnost výrobků i vzdělanost lidí a tím jejich hodnotu na trhu. Je to vážné, ale v něčem (byť to zní kacířsky) vítané – myslím, že by se uvažování o kauzách, jako jsou čističky vod a omezené možnosti čerpání evropských peněz kvůli nevýhodným či příliš dlouhodobým smlouvám měst a obcí se soukromými provozovateli, nebo nevyhovující a tedy pro získání peněz diskvalifikující nastavení administrativy a dohledu Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost, nemělo nést jen v účetnickém duchu.

To, že Česká republika přichází a může dál přicházet o desítky miliard, na které má díky členství v Evropské unii nárok, je jen jednou stranou problému. Tou druhou jsou důvody, proč se tak děje. Po osmi letech v Unii totiž už dávno nejde jen o nezkušenost nebo nepřipravenost. Brusel příliš často vyhodnocuje přístup české strany jako nečitelný, s nedostatečnou kontrolou, či dokonce přímo umožňující zneužívání evropských prostředků. Tyto podněty se ale dostávají k médiím velmi málo a dojde-li k „úniku“ takové informace, většinou ji viníci relativizují tím, že za problémy může právě přebujelá bruselská administrativa, nebo předchůdci v jejich vlastních křeslech. A katarze nepřichází, natož náprava …

Nedávno jsem se v jednom z rozhovorů na půdě Evropského parlamentu dostala k dopisu, který píše generální ředitelství komisaře pro regionální politiku českému ministerstvu pro místní rozvoj s tím, že dokonce panují velké obavy, zda nejsou peníze na podporu a mediální osvětu operačních programů zneužívány kraji na začínající předvolební kampaň! Pokud se toto podezření prokáže – a strážci evropských fondů již slibují kontrolní výpravu – přijdeme nejen o další prostředky, jejichž potřebu umocňuje globální ekonomická krize, ale i o důvěru. Nejen europolitiků a euroúředníků, ale v důsledku také evropského soukromého sektoru a potenciálních investorů. Vždyť kdo by stál o partnera, o němž ví, že čachruje s cizími penězi?

Každá chyba něco stojí. Nás už stály desítky miliard, ale ne každá chyba je úmyslná. Ctím presumpci neviny. Ale čestný člověk se z chyb poučí, nedělá z nich nekalý modus operandi, a chytrý člověk se navíc dokáže učit z chyb druhých.  A na to bychom měli po osmi letech v Unii myslet – jinak jsou protikorupční vzkazy a lekce z Bruselu sice drahé, ale zbytečné. Nám by přece nemělo jít jen o získávání evropských peněz, ale především o kultivaci českého politického prostředí a potírání korupce. Moje přání a doporučení tedy je, abychom se více pídili po tom, kdo a proč čerpání z unijních fondů sabotuje, a abychom se nespokojovali s tím, že za vše vždy nakonec může přerostlý bruselský šiml (i když nepopírám, že by mohl výrazně zhubnout).  A to právě proto, že je krátce před krajskými volbami. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama