MUDr. Zuzana Roithová, MBA

Místopředsedkyně KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,59. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.02.2012 11:47:00

Co může být zneužito, bývá zneužito

Co může být zneužito, bývá zneužito

EP v návaznosti na naše iniciativy schválil usnesení, kterým dal Evropské komisi limity vyjednávání - považuji tedy za úspěch, že se nám podařilo ovlivnit obsah ACTA tak, že byly vypuštěny ty nejextrémnější návrhy.

Jako bylo například odpojování od internetu a doplnit - bohužel jen některá - omezení s ohledem na občanská práva v EU.

Některé naše výhrady týkající se prolomení občanských práv v rozporu s právem EU vyřešili vyjednavači vlád a Evropské komise tak, že slova "musí" nahradili slovy "může" a nebo "nemusí". Takže bude záležet na EU a členských státech v jakém rozsahu budou zejména tato ustanovení implementována do směrnic a zákonů a jak budou také prováděna v praxi. U nás bude tedy záležet na tom, zda se politici v ČR budou zajímat a opírat také o analýzy expertů nebo jen o jednoznačné vyjádření MPO a MZV. Problematických ustanovení je v dohodě celá řada, největší evropští experti na právo duševního vlastnictví (včetně profesorů z univerzity v Cambridge) vyzvali evropské a národní instituce, aby ACTA neratifikovaly. Předala jsem již loni tuto analýzu českým vyjednávačům z ministerstva průmyslu a obchodu a pracovníkům Stálého zastoupení ČR při EU v Bruselu.

Zavázat poskytovatele internetových služeb k předávání informací o jejich klientech je dnes v rozporu jak se směrnicí EU- například 2000/31, tak českým Zákonem o službách informační společnosti a hlavně se zavedenou praxí (prolomení identity majitele účtu a jeho elektronického obsahu je dosud možné jen v závažných trestných případech a to na základě rozhodnutí soudu).

Kontroly na vnějších hranicích takového obsahu, který by mohl porušovat práva majitelů duševního vlastnictví mají být povinné u malých obchodních zásilek. Kontrola téhož obsahu v osobních zavazadlech není pro smluvní strany povinná. Takže bude záležet na postoji celní správy v různých zemích. Plošné kontroly na Ruzyňském letišti už jen z kapacitních důvodů nelze očekávat. Ale zkušenosti z praxe by měly každého českého zákonodárce varovat. Je totiž známo řadu let, že za hranicemi s Rakouskem a Německem bývají často šikanováni čeští řidiči (i europoslanci při cestě do Štrasburku) ze strany celní policie, která je zdržuje a prohledává jejich auta včetně zavazadel, ačkoli uvnitř Unie byly celní i osobní kontroly zrušeny dávno. Dovedu si představit, že se ke kontrole zavazadel mohou přidat i kontroly nosičů digitálních informací. Na stížnosti Komise a bavorská vláda odpověděly totiž, že pokud kontroly nejsou soustavné, tak policie či celní policie má na takové kontroly právo i uvnitř EU. Dobrou zprávou je pak to, že Německo odmítlo smlouvu ACTA podepsat.

Parlamentní studie dále upozorňuje, že ACTA si vyžádají úpravu Nařízení o celních opatřeních v oblasti práv duševního vlastnictví.

Vzhledem k tomu, že naši zákonodárci převádějí do našich zákonů spíše více než méně z EU legislativy a svalují to na EU, která jim něco nařizuje, moje obavy z toho, jak implementace ACTA u nás může dopadnout, jsou myslím oprávněné.

 Protože smlouva sama vytváří nejistoty pokud jde o dosažená legitimní práva evropských spotřebitelů a já jako členka Výboru pro občanská práva a zpravodajka Evropské lidové strany, tedy nejsilnější frakce Evropského parlamentu, budu usilovat o přijetí alespoň některých záruk v doprovodném usnesení EP. Zákony a mezinárodní smlouvy by vůbec neměly ponechávat prostor pro obojetný výklad. Obávám se totiž, že co může být zneužito, bude zneužito.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama