MUDr. Zuzana Roithová, MBA

Místopředsedkyně KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,59. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.10.2011 12:09:00

Tvrzení medií o zákazu EU dětem nafukovat balónky je mlžení euroskeptiků

Tvrzení medií o zákazu EU dětem nafukovat balónky je mlžení euroskeptiků

Ohrazuji se vůči tvrzení britských médií, které převzala i některá česká média, že EU zakazuje dětem, aby samy nafukovaly balónky či foukaly do frkaček.

Takto formulovaná zpráva je jednou z dalších dezinformací, kterými euroskeptici v Británii i u nás zásobují rádi veřejnost. Není to poprvé, kdy známý euroskeptický novinář B. W. vypustil svůj další nevoňavý balónek na adresu EU, říká Zuzana Roithová, poslankyně Evropského parlamentu. 

„Směrnice o bezpečnosti hraček dětem ani rodičům nic nezakazuje. Evropští výrobci i dovozci zboží ze zemí mimo Unii musejí na hračkách či obalech uvádět informace o možných rizicích. Taková varování jsou určena především pro rodiče, kteří se pak sami rozhodnou, zda své děti nechají bez dozoru, či ne. Také věková hranice pro obě hračky 8 let (nikoli čtrnáct, jak uvádějí média) se opírá o analýzu úrazů dětí a doporučení odborníků. To, že nafukovaný balónek může vážně poranit oči, je také v doporučeních, která při přípravě Směrnice předložila Asociace výrobců hraček,“ dodává členka Výboru EP pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele a podotýká, že stejně odpovědně ke směrnici přistupovala i britská a česká vláda, které ji tehdy spolu s ostatními členskými zeměmi schválily.

Směrnice o hračkách z roku 2009 nahradila 20 let starý text, protože bylo potřeba reagovat na změny na evropském trhu, kdy je k nám dováženo 95 % hraček z Číny bez ohledu na kvalitu a často vážná zdravotní rizika. Proto tato směrnice rozšířila odpovědnost za kvalitu i na dovozce. Aktualizován byl seznam zakázaných látek (kancerogenních, mutagenních a alergizujících) v hračkách. Všechny hračky také musí nést varování před případnými riziky, což je důležitá informace pro rodiče, aby tato rizika vzali do úvahy při nákupu hraček i s ohledem na věk a povahu svého dítěte. „Na druhou stranu tato varování chrání výrobce a dovozce před žalobami ze strany rodičů či úrazových pojišťoven v případech, kdy se dítě přeci jen zraní,“ podotýká europoslankyně.

Roithová také připomíná, že od května 2009 platí povinnost umisťovat na plyšová zvířátka obsahující drobné magnety upozornění, že nejde o hračku a že spolknutí drobných magnetů může způsobit vážné zranění. „Impulsem pro toto rozhodnutí Evropské komise byl přibývající počet malých dětí, které musely být operovány kvůli poranění vnitřních orgánů spolknutými magnety a dokonce úmrtí jednoho z nich. Jakkoli může někomu povinné označování hraček textem s riziky připadat jako byrokracie (jinak běžná u většiny dalších výrobků), je odůvodnitelné, jde-li o snížení úrazovosti dětí,“ uzavírá Zuzana Roithová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama