MVDr. Josef Řihák

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.04.2015 17:47:20

Josef Řihák: Člověk nemá litovat toho, co udělal, ale toho co neudělal.

Josef Řihák: Člověk nemá litovat toho, co udělal, ale toho co neudělal.

Rozhovor s příbramským zastupitelem MVDr. Josefem Řihákem o aktuální situaci ve městě Příbram.

1) Velkým tématem období vašeho starostování byl prodej I. polikliniky. Považujete tuto věc za zlomovou ve vaší politické kariéře?

„Z prodeje I. polikliniky si učinili vlajkovou loď moji oponenti. Neustále se snažili tuto kauzu kriminalizovat a poté si z ní udělali politikum, což se jim bohužel povedlo. Myslím si, že i kdyby nedošlo k prodeji I. polikliniky, našli by si moji kritici jiný zástupný důvod, jehož prostřednictvím by na mě útočili. A určitě by neváhali opět lhát a překrucovat fakta, jako se dělo v otázce prodeje objektů I. polikliniky.“  


2) Hodně se také hovořilo o rekonstrukci obou náměstí. Jak se na jejich podobu s odstupem času díváte?

„Rekonstrukce obou náměstí se povedla a jsem moc rád, že se oba projekty povedlo realizovat v době, kdy jsem měl tu čest být starostou města Příbrami. Snažili jsme se najít optimální kompromis pro zatraktivnění a přizpůsobení obou náměstí současným potřebám. Někdo se například snažil si na rekonstrukci náměstí TGM nesmyslně postavil volební kampaň. Odpovědí na tyto snahy však je pohled, když vidíte, jak se lidé fotí s kašnou, když kolemjdoucí odpočívají na lavičkách u kašny, ale především když malé děti dovádějí v kašně.


3) Myslíte si, že rekonstrukce náměstí TGM mohla poškodit živnostníky v Pražské ulici? Proč si myslíte, že lidé tuto nákupní zónu nevyužívají tolik jako v minulosti?

Žijeme v době, kdy lidé zcela zásadně změnili své návyky a způsoby nakupování. Obávám se, že definitivně pryč jsou časy, kdy každý, kdo přijel do Příbrami na nákupy, směřoval do Pražské ulice. Dnes už lidé jezdí nakupovat prakticky jen do velkých center. Proto jsme se snažili rekonstrukcí vytvořit z náměstí TGM centrum města. Proto jsme zde udělali kašnu, nové chodníky, parkoviště, opravili kostel Sv. Jakuba. Ale záleží především na živnostnících z Pražské ulice, aby měli lidé důvod jejich ulici navštívit. Jsou to především oni, kteří by je měli přilákat. Každý by se měl snažit udělat maximum a nesvádět vinu na někoho jiného.


4) Při schvalování rozpočtu se hovořilo o tom, že město mělo před 4 roky na účtech 119 milionů korun. Na co byla částka použita?

„Pan radní Dvořák rád hazí čísli. Nevím jakých 119 milionů na účtu a v jaké době měl konkrétně na mysli. Ale pokud jde o hospodaření v době, kdy jsem byl starostou, město Příbram hospodařilo každý rok s přebytkem. Zdůrazňuji, že jsme nijak město nezadlužili.“


5) Co považujete za svůj největší úspěch během období vašeho starostování?

„V Příbrami se nám podařilo udělat obrovský kus práce. Zrekonstruovali jsme silnice, opravili chodníky, zrekonstruovali obě náměstí, zateplily většinu školek a škol a to všechno bez zadlužování města. Zároveň jsme rozjeli celou řadu prospěšných projektů v rámci prevence kriminality a výrazně tak snížili kriminalitu ve městě.“


6) Co byste naopak udělal jinak?

„Řídím se heslem: „Člověk nemá litovat toho, co udělal, ale toho co neudělal“. Samozřejmě s odstupem času člověk začíná přemýšlet, co by, kdyby. Populistické hesla a líbivé věci dnes slibuje každý, ale jakmile přijde čas dělat zásadní rozhodnutí, tak celá řada permanentních kritiků je tutam. Podívejte se na ANO a pana Babiše. Nasliboval toho před volbami lidem mnoho a tvářil se jako symbol naděje pro lidi. A teď mu jde pouze o něj a jeho ekonomické zájmy. Jako příklad můžu uvést daňové zvýhodnění pro biopaliva, střet zájmů kolem tendrů vypsaných Lesy ČR, partnerství státních a polostátních firem ČEPRO a ČEZ s jeho mediálním domem. Přál bych si, aby vedení města v tomto bylo jiné než jejich lídr.“

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama