MVDr. Josef Řihák

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.03.2015 16:37:13

Josef Řihák: Podařilo se nám sestavit funkční vládu a stabilizovat tuto zemi

Josef Řihák: Podařilo se nám sestavit funkční vládu a stabilizovat tuto zemi

Aktuální rozhovor s MVDr. Josefem Řihákem o blížícím se sjezdu ČSSD.

Co Vás napadá, když se zamýšlíte nad úspěchy a neúspěchy ČSSD v období od posledního sjezdu? 

Tak já si myslím, že toto období bylo pro sociální demokracii úspěšné. Velmi dobrou zprávou pro ČSSD byl návrat po zhruba sedmi letech do vedení Poslanecké sněmovny. V rámci nové koaliční smlouvy se podařilo převzít vládní odpovědnost a sestavit funkční vládu, kterou tato republika potřebuje.

Jak hodnotit postavení ČSSD ve vládě a výsledky plnění jejího programu v rámci vlády?


Myslím si, že ČSSD se podařilo za dobu, co je ve vládě, prosadit mnoho programových priorit a to již hned v prvním roce fungování. Osobně za velmi dobrý krok považuji zvýšení minimální mzdy, zrušení poplatků u lékaře, vytváření nových pracovních míst či výrazné investování do celé země. V plnění volebního programu budeme pokračovat i v tomto roce. Jednou z našich priorit je předložení návrhu zákonu o prokazování původu majetku, o jehož ČSSD dlouho usiluje. Zaměřovat se budeme také na zákon o sociálním bydlení, o neziskových nemocnicích či o obecném referendu.

 

Jak hodnotíte prezidenta republiky, který je bývalým předsedou ČSSD? 

Myslím si, že prezidenta republiky je v každém případě nutné respektovat. Jsem přesvědčen, že v našem okrese za ním většina občanů stojí a uznává ho, což je velice důležité. Za velmi důležitý také osobně považuji dialog, který se budu spolu s dalšími vrcholovými představiteli společně s prezidentem snažit rozvíjet.

  

Pokud se vrátíme do období tzv. lánského puče... Jak tuto událost zpětně reflektujete?

Lánský puč byl jednou z nepříjemných událostí v sociální demokracii a jsem osobně nesmírně rád, že toto období je již za námi. Nyní máme úspěšného předsedu a premiéra, který dokázal, že je tím pravým člověkem, který může tuto zemi někam směřovat a dovést. Osobní vztahy v sociální demokracii jsou nyní velmi dobré, daří se nám všem úspěšně v mnoha věcech spolupracovat. Za velmi důležitou považuji i stabilizaci této země, což byl a je jeden z hlavních cílů této vlády.

Kteří kandidáti mají jistý Váš osobní hlas při boji o funkce místopředsedů a 1. místopředsedy?

Naše okresní organizace jednoznačně podpořila a podporuje předsedu Bohuslava Sobotku. Podporuje i usnesení naší krajské konference.

Které věci se dle Vás musí v ČSSD změnit, aby strana fungovala lépe? 


Tak podle mého názoru strana funguje více než dobře. Je zcela jistě potřeba naslouchat občanům, přesvědčit je svou dobrou prací na všech úrovních, a ukázat jim, že pracujeme kvalitně a poctivě.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama