MVDr. Josef Řihák

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.02.2013 17:16:03

Rozhovor pro Českou pozici k blížícímu se sjezdu ČSSD

Rozhovor pro Českou pozici k blížícímu se sjezdu ČSSD

Rozhovor byl uveřejněn na www.ceskapozice.cz, autor Ondřej Koutník

Nehledě na krajské nominace, budete mít zájem kandidovat na funkci v grémiu strany?

Nikoliv, neusiluji o funkci místopředsedy strany.

Měli by být v příštím vedení strany hejtmani zastoupeni více členy? Jste spokojen s dosavadní komunikací mezi hejtmany a vedením?

Vzhledem k tomu, že sociální demokraté mají s výjimkou Ústeckého kraje a Prahy všechny hejtmany, jsem přesvědčen, že by jejich zastoupení ve vedení strany mělo vzrůst. I proto středočeská krajská konference podpořila kandidaturu plzeňského hejtmana Milana Chovance na místopředsedu strany. Považuji Milana Chovance za jednoho z nejschopnějších politiků ČSSD. Jsem ve funkci hejtmana jen krátce, od podzimních voleb a proto nemohu vynášet nějaké hlubší soudy, ale sám za sebe jsem žádný problém v komunikaci nezaznamenal.

Měli by podle Vás v grémiu posílit "Sobotkovci", nebo "Zemanovci", nebo stav vyvážit?

Odmítám nálepkování a dělení sociálních demokratů podle přání novinářů podle kritéria a lá ‚Jsi s Losnou nebo Mažňákem?‘ Tandem z minulého sjezdu Sobotka-Hašek se osvědčil a není důvod přepřahat. U ostatních kandidátů budu já a mí kolegové zvažovat především to, jaký představí program a cíle svého mandátu a také jaké jsou s daným člověkem dosavadní zkušenosti. I v ČSSD je bohužel dost ambiciózních, usměvavých a mediálně oblíbených politiků, jejichž praktické schopnosti jsou však velmi chabé.

Měla by ČSSD podle Vás před sněmovními volbami spolupracovat s menšími levicovými stranami (SPOZ, LEV 21)?

Jsem pro silnou a jednotnou ČSSD. Mrzí mne, že dva bývalí úspěšní předsedové nejsou její součástí. U Miloše Zemana se to ČSSD několikrát vrátilo jako bumerang a dnes jsme mohli mít historicky prvního sociálně demokratického prezidenta. Podobně to může v budoucnu být i s Jiřím Paroubkem. Jistě tu totiž budou snahy ČSSD oslabit a levicové hlasy pak budou hledat alternativu. Jakou zvolit strategii a jak tento nepřirozený stav napravit, to nechám na vedení strany.

Která žena by měla být podle Vás příští místopředsedkyní strany?

Obě dosavadní kandidátky, tj. Marie Benešová a Alena Gajdůšková jsou zajímavými osobnostmi, každá trochu jiná svým založením i odborností. Uvidíme na sjezdu, s čím přijdou a jak svoji funkci pojmou.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama