MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • KDU-ČSL
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.12.2015 7:28:00

Chceme ještě víc prohloubit spolupráci vysokých škol a firem mezi ČR a Saskem

Chceme ještě víc prohloubit spolupráci vysokých škol a firem mezi ČR a Saskem

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek v Praze jednal s poslanci Saského zemského sněmu o posílení partnerství ve vědě a výzkumu.

Historicky mělo Sasko stejné startovací podmínky jako Česká republika, ovšem díky intenzívní podpoře vědy a vzdělávání nyní patří ke špičce v aplikovaném výzkumu.

„V příštím roce chceme ještě více rozvinout a posílit spolupráci mezi univerzitami,“ uvedl po jednání vicepremiér Bělobrádek. Na jaře 2016 je v plánu společné setkání, zvažuje se možnost přibrat k česko-saské platformě také Polsko. Na podzim 2016 by se pak mělo uskutečnit setkání rektorů českých a německých univerzit.

Na další vysoké školy by se mohl rozšířit také klastr doktorandů, který nyní funguje mezi Technickou univerzitou v Drážďanech a Západočeskou univerzitou v Plzni. Možnosti pro rozšíření česko-saské spolupráce jsou také v oblasti nanotechnologií, které patří v obou státech k velmi progresivním oborům a řadí oba státy mezi světovou špičku. Společné projekty se saskou stranou má v nanotechnologickém výzkumu Technická univerzita v Liberci.

„Česko-německá spolupráce má velký potenciál také v digitální ekonomice, automobilovém nebo leteckém průmyslu a ve strojírenství. Jsou to obory budoucnosti, celosvětově jsou v nich utráceny velké objemy peněz a míří do nich i nejvíc soukromých investic,“ upozornil vicepremiér Bělobrádek.

Dnešní setkání navázalo na návštěvu místopředsedy vlády v Drážďanech v září letošního roku, kde jednal s rektorem místní Technické univerzity o tom, jak zlepšit přenos výsledků výzkumu do praxe a následně je komerčně využít.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama