MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • KDU-ČSL
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.11.2016 20:36:00

Předsednictvo Grantové agentury má před sebou náročný úkol

Předsednictvo Grantové agentury má před sebou náročný úkol

Novou předsedkyní Grantové agentury České republiky (GAČR) se s platností od 10. prosince stane doktorka Alice Valkárová z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy.

Na svém dnešním zasedání jí do této pozice jmenovala vláda. Do předsednictva GAČR byli dále jmenováni Jaroslav Koča, který je vědeckým ředitelem centra CEITEC, chemička Jana Roithová z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy nebo Petr Baldrian z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR.

„Systém hodnocení vědy projde v blízké době výraznými změnami směrem ke komplexnímu hodnocení kvality výzkumných organizací. Nové předsednictvo Grantové agentury, která je velmi důležitou součástí vědeckovýzkumného prostředí, tak má před sebou náročný úkol a jsem přesvědčen, že obstojí,“ řekl místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek.

V nově jmenovaném předsednictvu Grantové agentury ČR zasednou tři vědkyně a dva vědci. Valkárová nahradí dosavadního předsedu, profesora Ivana Netuku, další jmenovaní pak členy předsednictva Cyrila Höschla, Bohuslava Gaše a Otomara Linharta, kterým v průběhu prosince a ledna skončí druhé funkční období. Z pětičlenného předsednictva GAČR tak zůstane ve funkci pouze jeho místopředsedkyně Stanislava Hronová. Funkční období členů předsednictva je čtyřleté s možností jmenování nejvýše na dvě období po sobě následující.

"Za velmi důležitou považuji komunikaci s vědeckou veřejností, bez níž si úspěšnou činnost GAČR nedovedu představit. Jednou z dalších priorit je pro mne podpora vědeckých pracovníků na počátku jejich kariéry, jelikož právě oni mohou zásadním způsobem ovlivnit stav české vědy v příštích desetiletích,"uvedla ke svému jmenování doktorka Valkárová.

Vláda dnes také jmenovala dva nové členy výzkumné rady Technologické agentury České republiky (TAČR). Jsou jimi profesor Tomáš Kruml z Ústavu fyziky materiálů Akademie věd ČR a doktorka Kamila Vávrová z Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví. Výzkumná rada TAČR má 12 členů včetně předsedy a dosavadním členům Pavlu Bartošovi a Martinu Frélichovi končí funkční období v listopadu. Rada spolupracuje na přípravě nových programů agentury a hodnotí jejich výsledky, zároveň také navrhuje zaměření oborových komisí.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama