MVDr. Stanislav Mišák

  • SOCDEM
  • Zlínský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.06.2010 10:56:00

Hrozba přelití toků a sesuvů trvá

Hrozba přelití toků a sesuvů trvá

Stoupající hladiny řek ohrožují obyvatele ve Zlínském kraji.

Vytrvalé a více než 48 hodin trvající deště způsobily zvýšenou hladinu většiny řek na celém území Zlínského kraje. V důsledku nepříznivé meteorologické situace existuje reálná hrozba přelití neregulovatelných toků vodních nádrží a hrozba sesuvů půdy na lidská obydlí.  

Ve středu po páté hodině ranní byly vyhlášeny III. stupně povodňové aktivity na řece Olšavě v Uherském Brodě, na řece Dřevnici ve Zlíně a následně na odtoku z vodní nádrže v Luhačovicích na Luhačovickém potoku. Aktuálně jsou zaznamenány III. stupně povodňové aktivity - stavy ohrožení na řece Moravě ve Spytihněvi, řece Senici v Ústí a Lutonince ve Vizovicích.

Zvýšená hladina řeky Dřevnice zaplavila sklepy v Bartošově čtvrti, ve Zlíně došlo také k zaplavení podjezdu v centru Zlína na ulici Dlouhá, kde čerpadla nebyla schopna pojmout zvýšenou hladinu vody. Došlo také k podemletí silnice Vizovice - Zádvěřice - Raková, v zahradní kolonii u Těchlova přetéká voda přes cestu, došlo k utržení svahu 30 x 100 metrů ve Slušovicích. Složky Integrovaného záchranného sytému odčerpávají vodu ze zaplavených sklepů rodinných domů a bytů v mnoha částech Zlínského kraje, aktuálně jsou například naplno zapojena čerpadla v ulicích města Zlína a také v Otrokovicích v ulici Jabůrkova. V obci Bělov došlo k evakuaci tří obytných domů, ve Slušovicích došlo k dalšímu sesuvu půdy na dvě celoročně obývané chaty a musely být evakuovány čtyři osoby.

Dlouhotrvající deště zasáhly celé povodí řek Moravy, Bečvy, Dřevnice, Olšavy a Vláry. Aktuálně byl v důsledku povodní zcela uzavřen tříkilometrový úsek silnice z Koryčan přes Jestřábice do Kyjova. Dále jsou uzavřeny silnice z Uherského Brodu do Nivnice, komunikace mezi Šarovy a Bohuslavicemi, dále došlo k zaplavení silnice blátem v části Zlína Malenovice v ulicích Husova a Tyršova, a v Kroměříži v částech Drahlov - Zlámanka. Neprůjezdná je také stará cesta mezi Vizovicemi a Zádveřicemi, z Vizovic směrem na Lhotsko je na silnici 30 cm vody a na silnici mezi Milovicemi a Cvrčovicemi na Kroměřížsku jsou nánosy bahna. V důsledku rozlití řeky Bečvy je uzavřena silnice Vsetín - Valašské Meziříčí - Jarcová.

Spodní voda způsobuje značné škody na budovách v majetku obcí, měst, firem i samotných občanů. Zvýšená hladina spodních vod způsobila také očekávané mnohamilionové škody v ještě nezkolaudovaném Domově pro seniory v Uherském Ostrohu, kde došlo k zaplavení kuchyně, elektroinstalace a dalšího materiálního vybavení umístěného ve spodních patrech budovy.

Veřejnost může získat aktuální informace o povodních v třinácti Krizových štábech obcí s rozšířenou působností, kde vyčlenění pracovníci poskytnou aktuální informace o situaci ve svých správních obvodech. Informace lze získat také na Zlínským krajem zřízené speciální telefonní lince +420 577 043 171.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama