Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.05.2010 13:00:00

Hus bude mít sochu na Krakovci

Hus bude mít sochu na Krakovci

Mladá fronta DNES - střední Čechy (střed), 4.5.2010

Po soše Masaryka v Lánech a fontáně v Rathově Hostivici chystá kraj další umělecké dílo


KRAKOVEC Středočeský kraj se za éry současného hejtmana Davida Ratha (ČSSD) postupně mění v galerii pod širým nebem. Nejnovějším sochařským přírůstkem má být památník mistra Jana Husa na romantické zřícenině hradu Krakovec na Rakovnicku.

Středočeský kraj tam chce příští rok vztyčit Husovu kamennou sochu v mírně nadživotní velikosti. Slavnostní položení základního kamene se bude konat už letos 6. července v rámci tradiční pouti k výročí 595 let od Husova upálení.

„Chceme tím zvýšit turistickou atraktivitu nejen samotného areálu hradu, ale celého Rakovnicka,“ řekl senátor a náměstek středočeského hejtmana Marcel Chládek, který společně s Rathem vztyčení sochy iniciuje.

Středočeský kraj tak chce lidem připomenout, že právě gotický hrad Krakovec se stal v roce 1414 na tři měsíce posledním dobrovolným útočištěm Jana Husa. Krakovec tehdy patřil Jindřichu Leflovi z Lažan, který byl stoupencem Husových náboženských reforem.

Právě z Krakovce Hus odjel 11. října roku 1414 na osudný koncil v Kostnici, kde byl v následujícím roce upálen. „Takové místo je podle našeho názoru třeba zásadně připomenout,“ prohlásil hejtman David Rath.

Se záměrem pořídit Husovu sochu včera souhlasili středočeští radní. Náklady by podle Chládka neměly přesáhnout dva miliony korun.


Středočeský kraj už dříve poskytl dva miliony korun na Masarykovu jezdeckou sochu v Lánech. David Rath chce rovněž vypsat veřejnou sbírku na stavbu fontány v Hostivici, kde bydlí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama