Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.05.2010 10:00:00

Krajanskou cenu za přínos kultuře a vědě mají Menzel či Koutecký

Krajanskou cenu za přínos kultuře a vědě mají Menzel či Koutecký

ČTK, mhm mal, 25.5.2010

Praha 25. května (ČTK) - Onkolog Josef Koutecký, režisér Jiří Menzel, spisovatel Ludvík Kundera nebo herci Blanka Bohdanová a Viktor Preiss patří mezi devět osobností, které letos získaly cenu pražské skupiny krajanské Společnosti pro vědy a umění. Společnost uděluje ocenění od roku 2002 za uměleckou a vědeckou činnost a propagaci české kultury a vědy v cizině.


Chceme tak vzdát poctu těm, kteří se skutečně zasluhují o dobré jméno naší vědy a kultury a kterým se bohužel v současné době nedostává ani zlomku pozornosti, jaká je věnována hvězdám a hvězdičkám šoubyznysu," uvedla předsedkyně pražské skupiny Alena Morávková. K letošním laureátům patří také dirigent Jiří Bělohlávek, alergolog Ivo Hána, historik Zdeněk David a malíř František Hodonský.


Hold oceněným složil i předseda senátní komise pro krajany Marcel Chládek (ČSSD). "Naše společnost velmi málo podporuje a velmi málo si cení vás, kteří tak jste se zasloužili o věhlas naší země," uvedl.


Společnost pro vědu a umění je nezisková organizace, která vznikla v roce 1958 v USA s cílem uchovat kontinuitu české a slovenské vědy v cizině. V současnosti má pobočky nejen v Americe a v Evropě, ale i v Austrálii. Společnost pořádá jednou ročně konference a jednou za dva roky mezinárodní kongresy, letošní bude od 27. června do 3. července v Táboře.


Pražská pobočka vedle publikační činnosti organizuje také různé přednáškové večery, kde se představují mladí vědci a umělci. Zároveň jim pomáhá zprostředkovat potřebné kontakty pro studium v zahraničí. Předsedou společnosti je profesor v oboru molekulární virologie, imunologie a imunopatologie Karel Raška.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama