Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.05.2010 8:00:00

Obce žádají o 137,5 milionu

Obce žádají o 137,5 milionu

Raport, autor: Markéta Hartlová, 11.5.2010

RAKOVNICKO. O Fond rozvoje obcí a měst, který podruhé vyhlásil Středočeský kraj, byl opět velký zájem. Z Rakovnicka si do tohoto dotačního titulu podalo své žádosti 67 obcí. Letos byl fond rozdělen na dva programy. Obce si mohly zvolit jen jeden z nich. Buď Program obnovy venkova, který poskytuje dotace od 50 do 500 tisíc korun, nebo program Velké projekty s dotacemi od 500 tisíc do 10 milionů korun.

Obce očekávají výsledky s velkým napětím. V nejistotě budou ještě několik týdnů. „Teď půjdou žádosti do rady, poté je musí schválit zastupitelstvo. Jednání by se mělo konat začátkem června,“ vysvětluje Marcel Chládek, náměstek hejtmana. Ve FROMU je 550 milionů korun. Částka, o niž obce žádají, je mnohonásobně vyšší. Šanci uspět má asi 30 procent žádostí. Jen z našeho okresu žádají obce o 137,5 milionu.

Větší zájem projevily vesnice a města Rakovnicka o program Velké projekty. Důvodem je, že z něj mohou získat dotaci ve výši 95 procent nákladů. Takže i malá obec s malým rozpočtem má šanci realizovat několikamilionový projekt, aniž by se musela na dlouhá léta zadlužit. „Do programu Velké projekty přišlo 45 žádostí, do Programu obnovy venkova 22. I ten je letos nastaven jinak, než býval. Je limitován výší dotace do 500 tisíc korun a dotace je 95 procentní. Namátkově žádají obce z okřesána opravy obecních úřadů, hasičáren či místních komunikací, na výstavbu hřišť a podobně,“ přibližuje Marcel Chládek.

U Velkých projektů jsou zaměřená žádostí podobná, obce nejvíce stojí o opravy místních komunikací, které jsou nákladné a získat na ně prostředky z evropských fondů není tak jednoduché. Nejvíce žádá na opravu komunikací Mšec, a sice o částku 9 250 tisíc korun. Není to však nejvyšší dotace, o niž obce z Rakovnicka usilují. Paradoxní je, že nejvíce požaduje Rynholec. Ten je totiž díky skládce Ekologie nejbohatší obcí na okrese. Rynholec žádá o deset milionů na výstavbu sportovního areálu. Další z vysokých dotací by rády získaly Hořovičky – 8 milionů na rekonstrukci chodníků, nebo Hředle – 7 milionů na veřejnou zeleň.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama