Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.06.2010 9:00:00

Obyvatelé Říčan obcházejí praktické lékaře a prosí o umístění

Obyvatelé Říčan obcházejí praktické lékaře a prosí o umístění

Pražský deník, autor: Michaela Procházková, 9.6.2010

Říčany – Chřipka, angína nebo bolest hlavy. Pacienti v Říčanech si budou muset léčit své choroby asi sami. Akutní nedostatek praktických lékařů nutí místní dojíždět často i několik desítek kilometrů na vyšetření.
„Situace s registrací k praktickému lékaři je dlouhodobě katastrofální, žádný z praktických lékařů neregistruje nové pacienty, ačkoliv mají trvalé bydliště v Říčanech,“ uvedla obyvatelka Říčan Pavla Koušková. Stejný názor má i Jitka Hrušková také odtud.


Často nezbývá, než žadonit


„Z vlastní zkušenosti vím, že jako přihlášený občan můžete akorát chodit a prosit, zda se někdo smiluje a vezme vás do evidence. Nám se to nepovedlo. Jeden z lékařů měl dokonce na dveřích ceduli, že pacienty mimo svůj registr neošetřuje.“ V Říčanech se nachází šest ordinací praktiků pro děti a dorost a devět pro dospělé. Celkem jde tedy o patnáct lékařů, kteří nemají jediné volné místo.
Podle vedení města je situace způsobena hlavně velkým množstvím lékařů v důchodovém věku, kteří nezvládají ošetřit dostatečně velké množství pacientů.

„Stávající lékaři by mohli přijmout více pacientů, nebo požádat zdravotní pojišťovny o výjimku. Bohužel ani nemají zájem si zaučovat v tomto regionu své budoucí nástupce,“ uvedla starostka Říčan Adriena Mrázová.
Pacient má v tomto případě podle pacientského ombudsmana Středočeského kraje Marcela Chládka několik možností. V první řadě je prý dobré oslovit Svaz pacientů, který byl právě k tomuto účelu vytvořen.

„Na tomto místě může docházet i k porušování zákona, protože lékař je povinen v akutním případě pacienta ošetřit, ať už je, nebo není jeho pacientem,“ vysvětlil.

Dále je možné oslovit krajský úřad, který hlídá zajištění základní zdravotní péče u registrovaných pacientů.

„Tento stav nechám v každém případě ověřit a budu informovat Odbor zdravotnické péče na Krajském úřadě Středočeského kraje a budu chtít zpětnou vazbu,“ doplnil Chládek.
Podle něj jdou lékařům smlouvy ze zdravotních pojišťoven, které zodpovídají za poskytování základní zdravotní péče ve všech regionech. Specialistka marketingu a komunikace Všeobecné zdravotní pojišťovny Marcela Mommersová pouze uvedla, že VZP nemá momentálně signály o nedostatku míst u praktických lékařů v Říčanech. I praktická lékařka Eva Horáčková bojuje s velkým množstvím pacientů a další zájemce o lékařskou péči nepřijímá.


Nikdo nepřibírá pacienty


„Žádný praktický lékař v Říčanech nepřibírá další pacienty. Já jich mám v současnosti dva a půl tisíce a musela jsem vyhlásit stop stav,“ vysvětlila. Podle lékařky mohou zdravotní pojišťovny vydat opatření, které by lékařům umožnilo nabrat více pacientů až tehdy, když dostanou příkaz přímo od ministerstva zdravotnictví. Lékaři prý v tomto ohledu nemohou nic jiného dělat.

„Na základě podnětů obyvatel a rady města vyzve paní starostka krajský úřad k vypsání dalšího výběrového řízení. Doufejme, že bude dosaženo nějakého výsledku,“ přislíbil v nedávné době na diskuzním fóru Říčan Miroslav Grégl, radní města Říčany.



Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama