Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.06.2010 9:37:41

Ocenění nabízejí inspiraci

Ocenění nabízejí inspiraci

Deník, region střední Čechy, autor: Milan Holakovský, 17.6.2010

Do soutěže Vesnice roku nejdou obce kvůli finanční odměně pro držitele stuh. „Dotaci na chystané projekty lze získat i ze strukturálních fondů - a to s menším úsilím, než si vyžádá příprava na tuto soutěž. Ale vyhecuje nás, abychom si dali vše do pořádku,“ řekl při včerejším vyhlášení výsledků předseda středočeské komise hodnotitelů Petr Štěpánek. Jako starosta obce Petrovice u Sedlčan, která získala Zlatou stuhu předloni, ale nepopírá, že i získaná milionová odměna se hodila. „Peníze jsme využili na komunikace,“ připomněl.

V soutěži Vesnice roku ovšem starosta Štěpánek vidí především úžasný zdroj inspirace. „Je co se učit - a přál bych si, aby se i další starostové jeli podívat, jak se mnohé věci dají dělat lépe,“ řekl s tím, že on si z hodnotitelského objíždění soutěžících obcí odnesl mnoho cenných podnětů. „U nás budeme realizovat námět z Louňovic, jak schovat to, co potřebujeme, i když to není zvlášť pěkné: budeme aplikovat kontejnery na separovaný sběr odpadu obestavěné kamenem,“ připomněl. Inspirativní je podle jeho slov také třeba oceněný dublovický projekt využití odpadního tepla z bioplynové stanice k vytápění obecních nemovitostí.

Náměstek středočeského hejtmana pro oblast regionálního rozvoje Marcel Chládek oceňuje, že čím pochlubit se mají i malé obce. „Na Rakovnicku, odkud pocházím, třeba Krakov, ležící nedaleko Krakovce, kde se natáčel film Ať žijí duchové. A ukazuje se, že tam žijí nejen duchové, ale i děti. Hasiči tam dokázali postavit dětské družstvo o 25 členech. Je vidět, že tam žijí mladé rodiny s dětmi,“ konstatoval náměstek hejtmana, jenž oceňuje, že se tito lidé nezavírají ve svých domech, ale rozvíjí se pospolitost. A zcela výjimečnou obcí je prý Zichovec, kde žije kolem 110 obyvatel -přičemž tamější sportovní klub má na pět set členů včetně více než stovky dětí! „Za aktivní činností se stahují také z okolních obcí a měst,“ chválí vicehejtman a senátor za ČSSD Chládek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama