Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.09.2010 9:25:29

Senátor ČSSD navrhuje místo odkladu zrušení státních maturit

Senátor ČSSD navrhuje místo odkladu zrušení státních maturit

ČTK, 9.9.2010

Senátor ČSSD Marcel Chládek se po neúspěšném pokusu o tříletý odklad zavedení státních maturit rozhodl navrhnout úplné zrušení tohoto projektu, který chce vláda spustit na jaře příštího roku. Dlouhodobý kritik přípravy státních maturit a náměstek středočeského hejtmana Chládek to dnes sdělil ČTK.

Příslušnou novelu chce předložit na příští schůzi horní komory, která ale bude pravděpodobně až v říjnu. Projekt pokládá za "značně předražený, netransparentní a nepřipravený". S jeho výtkami se ztotožňovali i senátoři z frakcí vládních ODS a TOP 09, původně navrhovaný odklad by podle nich ale způsobil jen další chaos. Spuštění projektu totiž bylo v minulosti odloženo už dvakrát a k jeho výraznému zlepšení to prý nevedlo. Chládkovi proto návrh odkladu vrátili k přepracování i přes námitky, že se normu nepodaří včas schválit.

Předseda senátního podvýboru pro vzdělávání a bývalý ředitel holešovského gymnázia Zdeněk Janalík (ODS) chce místo zákonného rozhodnutí věc nejprve řešit s ministerstvem školství, aby se státní maturita v současné podobě neuskutečnila.

Chládek uvedl, že projekt během 14 let příprav stál jednu miliardu korun a každý rok bude stát další čtvrtmiliardu z veřejného rozpočtu. O předraženosti projektu svědčí podle Chládka mimo jiné rozvoz maturitních otázek v papírové podobě kvůli utajení, a to stěhovací firmou, která nyní za rozvoz nabízí slevu v řádu milionů korun. Předmětem kritiky byla také plánovaná dvojí úroveň maturit vzhledem k tomu, že i gymnázia si budou moci vybrat tu nižší, a maturity tak nenahradí přijímací řízení na vysoké školy.

Příprava zkoušek stála podle oficiálně uváděných údajů od roku 2000 celkem 342 milionů korun, do příštího roku se zvýší o dalších 285 milionů korun, provoz bude ročně stát čtvrt miliardy. Na přípravu maturit může ministerstvo školství do roku 2013 čerpat až 405 milionů korun z evropských fondů. Původně měly maturity začít v roce 2008, poté v roce 2010. Loni kvůli jejich údajné nepřipravenosti vyšlo do ulic na 7000 studentů, nové zkoušky byly odloženy na jaro roku 2011.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama