Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.06.2010 13:40:26

Senátor Chládek pokračuje v tažení proti státním maturitám

Senátor Chládek pokračuje v tažení proti státním maturitám

www.cssd.cz, 25.6.2010

Včera jsem  předložil Senátu Parlamentu ČR návrh na další odklad státních maturit o tři roky. Jde o mezikrok k definitivnímu zrušení tohoto projektu, který již nemá nárok na další život. A to především z důvodu, že i přes dlouhodobou přípravu tento projekt vykazuje značné nedostatky. Současný stav připravenosti státních maturit je rozhodně nevyhovující a maturitní zkoušky v této podobě zvýšení úrovně vzdělávání na středních školách rozhodně nepřispějí.

 

Je to pouze blud, ve kterém se nás snaží utvrdit ministerstvo školství. To se totiž tak upnulo na zavedení státních maturit, že již není schopno objektivního posouzení současného stavu a  nepřizná si, že značné problémy a nedostatky připravované maturitní zkoušky by mohly mít spíše opačný efekt. Obávám se negativního dopadu státních maturit na školy i samotné studenty.

 

O kvalitě státních maturit vyjádřil pochyby i odborový svaz pracovníků školství  (viz článek v týdeníku Školství, 22. číslo), kterého trápí zejména otázky ohledně přemrštěné peněžní částce plynoucí do projektu a chybějící kontroly právě nad těmito prostředky.

 

Takto nepřipravený projekt je totiž mrháním finančních prostředků, které by se daly využít mnohem efektivněji. Zastavte další zbytečné vyhazování peněz v době krize. Projekt stál, a v případě jeho dalšího pokračování, bude stát enormní množství peněz. Tříletým odkladem chci dát novému ministrovi školství časový prostor nejen pro zrušení tohoto projektu, ale i k důslednému prošetření efektivity využití všech finančních toků, které byly za přípravu státních maturit doposud vyhozeny.

 

Z dosavadních výsledků je potřeba vyvodit osobní odpovědnost lidí, kteří svou přinejmenším neuvážlivostí přivedli státní maturity do takto dlouhodobě neutěšeného stavu. Doporučuji připravit efektivnější a levnější způsob standardizace zkoušek na středních školách, které nemusí být bezpodmínečně součástí maturitní zkoušky.

 

senátor Marcel Chládek

člen Výboru Senátu Parlamentu ČR pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama