Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.05.2010 8:00:00

Umístit dítě? Katastrofa

Umístit dítě? Katastrofa

Mladá fronta DNES - střední Čechy (střed), autor: Martina Klapalová, 17.5.2010

Mateřské školy ve středních Čechách každoročně odmítají přes tisíc předškolních dětí. Rodiče to štve


STŘEDNÍ ČECHY. Už i úředníci v Bruselu řeší, jak mají rodiče z Kladna nebo obcí v okresech Praha-východ a Praha-západ dostat dítě do mateřské školy. Ročně je to přes tisíc dětí, které se do školek v kraji nedostanou. Středočeský kraj je na tom nejhůře z celé republiky.

Hejtmanství proto letos požádalo Evropskou komisi, zda mu umožní investovat do rozvoje mateřských a základních škol v kraji půl miliardy korun. Jde o peníze, které byly původně určeny na obnovu měst. „Stále čekáme na výsledek. Naději nám dává to, že naše žádost nebyla zamítnuta,“ prohlásil včera náměstek hejtmana Marcel Chládek.

Chládek je také připraven po sestavení nové vlády přesvědčit ministra školství a financí o vážnosti problému, který se podle ČSSD nedá řešit jen na krajské úrovni.


Viní starosty obcí a měst


Podle socialistů je třeba zapojit i stát. „Jsme první krajská vláda, která má snahu to skutečně řešit. Ostatní politické strany na tom chtějí jen získat body,“ tvrdí Chládek. Viní rovněž starosty obcí a měst, že dopustili takřka živelný rozvoj satelitního bydlení, aniž přiměli investory podílet se na rozvoji školní infrastruktury.

Že je situace katastrofální, na tom se v zásadě shodují všechny politické strany. Tím však shoda mezi nimi končí. „My jsme chtěli, a za naší vlády to také tak bylo, aby při kraji existoval fond, který by se specializoval na posílení základního školství a existenci mateřských škol. A nové možnosti jsme viděli ve vzniku firemních školek a miniškolek, které jsme chtěli podporovat. Do Středočeského kraje se ročně stěhují desetitisíce mladých lidí a tohle je důležité, jestliže je chceme udržet na venkově,“ podotkl bývalý středočeský hejtman a místopředseda ODS Petr Bendl.

Firemní školky zatím masově nevznikají. Tak například Raiffeisenbank si zřídila firemní školku v Praze 4. Je zatím první bankou v zemi, která se k takovému kroku odhodlala, ostatní peněžní ústavy raději přispívají zaměstnancům formou bonusů.

Problém komplikuje i to, že na Rakovnicku a Příbramsku dětí ubývá, a školky se tam proto musí zavírat. V Březnici na Příbramsku je několik let nevyužitá školka v centru města, kterou původně jako firemní zřídily České závody motocyklové. Zato v Roztokách u Prahy nemohli loni zapsat ani jedno dítě, protože neměli žádné volné místo.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama