Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.10.2012 13:30:42

Vysokoškoláky čeká řada nemilých změn

Vysokoškoláky čeká řada nemilých změn

Akademický rok na vysokých školách začíná a s ním přichází i řada změn. Jaké to ale přesně budou, to se musíme nechat překvapit...

Ministr školství Petr Fiala je totiž tajemný doslova jako hrad v Karpatech. To platí například v případě zápisného, kdy nebyl ministr Fiala schopen ani naznačit, v jaké výši by se mělo pohybovat. Stejně tak se dosud nevyjádřil k důvodům zavedení tohoto převlečeného školného, které podle ČSSD povede k sociální bariéře v přístupu k vysokoškolskému diplomu.

Koncem letošního srpna jsem ministru Fialovi adresoval otevřený dopis, ve kterém jsem se ho právě na důvody zavedení zápisného ptal. Do dnešního dne jsem neobdržel žádnou odpověď. Je tedy otázkou, zda se důvody zápisného vůbec někdy vysokoškoláci dozví. Stejně tak pan ministr neodpověděl na otevřený dopis Iniciativy za svobodné vysoké školy, který mu byl adresován dokonce v květnu letošního roku.

Petr Fiala zřejmě pokračuje ve stopách svého předchůdce v resortu Josefa Dobeše, kterého oprávněně považuji za hrobaře českého školství. Nasvědčuje tomu nejen nekomunikace ohledně důvodů zavedení zápisného (převlečeného školného), ale stejně tak například chováním k opozici, kdy nás Petr Fiala nepřizval k přípravám novely vysokoškolského zákona, kvůli kterému před půl rokem poprvé od roku 1989 vyšli vysokoškoláci do ulic.
Petr Fiala by si měl uvědomit, že nad vysokoškolským zákonem musí být široká shoda napříč politickým spektrem, tedy jinými slovy, bez ČSSD to nepůjde. Sociální demokracie předložila svoje vlastní alternativní návrhy. V naší zelené knize, kde je naše alternativa popsána, klademe například důraz na autonomii vysokých škol, odstranění závislosti rozpočtů veřejných vysokých škol na každoročním sestavování rozpočtu státního, která velmi omezuje strategický rozvoj našich vysokých škol. Proto podporujeme zavedení tzv. kontraktového financování, ovšem s všeobecně platnými a transparentními pravidly. Rovněž v návrhu prosazujeme posílení pravomocí Akreditační komise ČR. V naší zelené knize rovněž kategoricky odmítáme zápisné, školné a jakoukoliv další formu poplatků na veřejných vysokých školách. Školné (zápisné) by přineslo pouze zvýšení sociální bariéry pro studující z nízko a středně příjmových skupin a pro ženy, snížení výdajů státu na veřejné vysoké školství a další privatizaci vysokoškolského vzdělávání. Mimochodem snaha o privatizaci celého systému školství a likvidaci veřejných škol (včetně vysokých) je patrná i z jiných kroků současné pravicové vlády.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama