Marek Benda

  • ODS
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.01.2011 18:42:15

Změny pomohou do soudního systému získat nové talentované právníky

Změny pomohou do soudního systému získat nové talentované právníky

Poslanci ústavněprávního výboru diskutovali nové podmínky pro výběr soudců

Nové podmínky pro uchazeče o práci soudců, změny v pravidlech kariérního postupu soudců či jmenování soudních funkcionářů dnes diskutovali poslanci ústavněprávního výboru. S obecnou koncepcí, která by v příštích měsících měla vyústit v příslušné legislativní změny, seznámil poslance ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Podle návrhů představených ministerstvem by se například v budoucnosti mohl zrušit institut justičních čekatelů a zájemci o práci soudců by procházeli veřejným výběrovým řízením, v němž by rozhodovala nově ustavená nezávislá justiční komise. Klíčové by přitom byly zejména odborné schopnosti, menší důraz by byl naopak kladen na psychologicko-diagnostická vyšetření. Minimální věková hranice soudce má zůstat na třiceti letech, kandidát by však musel prokázat pět let právní praxe mimo soudnictví. Pokud by úspěšně prošel hodnocením komise, absolvoval by před svým jmenováním ještě šestiměsíční praxi u vybraného soudu.

„Navrhované změny považuji za potřebné, protože nastavují jasná a transparentní pravidla a pomohou do soudního systému získat nové talentované právníky. Diskutovat ale musíme ještě zejména o konceptu a složení nezávislé justiční komise, která by měla o volbě nových soudců a také jejich dalším kariérním postupu rozhodovat. Podle mého názoru by v ní měli s ohledem na zachování rovnováhy jednotlivých mocí ve státě zasednout zástupci soudců, exekutivy i legislativy,“ uvedl v diskuzi poslanec ODS Marek Benda. „Je také otázkou, zda půlroční lhůta mezi rozhodnutím výběrové komise a faktickým jmenováním soudcem nepředstavuje příliš velkou nejistotu pro lidi, kteří budou k soudům přecházet například již ze zavedené právnické praxe. Nabízí se, aby vybraný kandidát prošel požadovanou praxí až po svém jmenování.“

Marek Benda kromě toho ocenil návrh ministerstva, který by umožnil, aby k nejvyšším soudům přestoupili bez výběrového řízení všeobecně uznávané osobnosti například z akademické obce. Poslanci ODS podle jeho slov vítají otevřený přístup ministerstva spravedlnosti a budou se diskuze nad chystanými legislativními změnami i nadále aktivně účastnit.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama