ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.06.2015 10:59:00

Ministr Mládek přiznal chyby v energetickém zákoně

Ministr Mládek přiznal chyby v energetickém zákoně

Závažné chyby v novele energetického zákona, kterou dlouhodobě kritizují poslanci Hnutí Úsvit, dnes přiznal ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

 Předložil totiž do vlády technickou novelu, která má zabránit tomu, aby byl Energetický regulační úřad od ledna 2016 bez vedení.

„Ministr Mládek dnes přiznal, že lhal, když tvrdil, že námi kritizovaná novela energetického zákona je kvalitní a že předsedkyně ERÚ zůstane ve své funkci až do konce funkčního období v roce 2017. Musel totiž předložit do vlády novelu zákona, který byl schválen teprve 5. června 2015 a bude platit až od orku 2016. Jinak by totiž skončilo současné vedení ERÚ a po dobu roku a půl by byl úřad bez jakéhokoliv vedení. To by mělo obrovský dopad na regulaci energií a mohlo by to znamenat i zvýšení cen,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Marek Černoch.

Ironií podle něj je, že poslanci hnutí Úsvit předložili podobný pozměňovací návrh do vlády již před měsícem se žádostí o projednání ve zrychleném režimu. „Vláda však náš zákon odložila a počkala si na vládní. Připomíná to situaci v oblasti podpory biopaliv, kdy vláda předložila stejný návrh jako opozice, ale pak neschválila ani jeden a dnes nám hrozí pokuty za příliš štědrou podporu biopaliv, kde bylo navíc vládní hnutí ANO ve střetu zájmů,“ řekl poslanec Černoch

Dochází ke konfliktu mezi ustanoveními obou zákonů

Při projednávání v Senátu vyšla najevo legislativní chyba, která se týká souběhu zákona energetického a zákona č. 234/2014 Sb. (o státní službě). Dochází tak ke konfliktu mezi ustanoveními obou zákonů, kdy může hrozit, že nebude jasné, na základě jakých pravidel bude ERÚ řízen v období od 1. ledna 2016 do 1. srpna 2017. Podle úpravy novely energetického zákona bude až do 1. srpna 2017 v platnosti stávající znění §17b energetického zákona, kdy úřad řídí předseda a místopředsedové. Zároveň se však od 1. ledna 2016 nevztahují dle § 2 odst. 1 písm. g) služebního zákona podmínky státní služby na „člena Rady Energetického regulačního úřadu“, a ruší se výjimka pro předsedu a místopředsedy úřadu. Analogicky se bude měnit § 33 odst. 1 písm. q) zákona o státní službě.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama