ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.10.2017 21:03:00

Mělo by platit, že nerostné bohatství je majetkem státu

Mělo by platit, že nerostné bohatství je majetkem státu

Projev na 61. Mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny dne 16. října 2017, věnované memorandu o lithiu, které podepsal s australskou firmou European Metals Holdings (EMH) ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD)

 Dámy a pánové, přeji vám hezké odpoledne.

Řečeno už bylo mnohé. Já si myslím, že opakovat to nemá smysl. Stejně tak bylo položeno mnoho otázek, nicméně některé si myslím, že jsou opravdu důležité, a tak je zopakuji. Rozhodně bych se chtěl vymezit, nevrtím ani psem, ani ničím jiným. Neútočím ani na pana ministra Havlíčka, ani na žádné jiné ministry. Prostě z mého pohledu, a myslím tím, že mluvím za celý náš poslanecký klub, by mělo platit, že nerostné bohatství je majetkem státu, je majetkem naší země, je majetkem českých občanů, a tak by to mělo zůstat.

Osobně si myslím, že podepsání takového memoranda pár dnů před volbami je nešťastné a mělo se to řešit opravdu až v další Sněmovně, měla to řešit až další vláda, která přijde. Nemuselo se stát to, co se stalo teď. I když na druhou stranu opravdu je před volbami, takže je možné, že by se to stalo stejně. Ptáme se na to samé, co kolega Stanjura s tím, že si myslíme, že by mělo probíhat zpracování surovin v České republice, mělo by být jasné, jak se bude řešit rekultivace krajiny po těžbě a myslíme si, že je špatně, pokud odcházejí zisky mimo Českou republiku a nezůstávají u nás. A to se netýká jenom lithia. Těch věcí je daleko více, například voda, kde pro příklad v Praze, která se stará o vodovody, opravuje je, zisky odcházejí do Francie. Dalším příkladem bylo louhování zlata ve Středočeském kraji, kde navíc hrozilo, že zůstane krajina po této těžbě navždy zdevastovaná. Jezdili jsme do Středočeského kraje s poslanci jiných stran, snažili jsme se proti tomu bojovat, naštěstí tohle už je zažehnáno. Těch kauz je samozřejmě daleko a daleko více.

Nechci tady vykřikovat žádné populistické fráze, spíše se zeptám pana ministra Havlíčka, jaká je vůbec právní forma tohoto memoranda, protože tady od začátku této diskuse zaznívá, že právní forma není žádná, na druhé straně že memorandum se vlastně nedá zrušit, takže otázka je, jaká je právní forma, jestli by mohlo dojít ke zrušení tohoto memoranda, protože si myslím, že tím by se třeba věc vyřešila. Ale to je otázka. A pak ještě jeden dotaz. Pan ministr Chvojka tady vyjmenovával společnosti, které nějakým způsobem patří do té skupiny a v médiích proběhla informace, že do European Metals Hodings vstoupila nákupem akcií firma Arca Capital Pavola Krúpy coby takový hlídací pes, firma, která chce zamezit nastalo druhé OKD. Jestli je to pravda, nebo není pravda? Nebo jakou roli vůbec bude mít tato tuzemská firma, která by v téhle společnosti měla působit?

Děkuji

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama