ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.09.2015 16:33:37

Mládek zákonem proti ERÚ nahrává teroristům a zdražuje energii

Mládek zákonem proti ERÚ nahrává teroristům a zdražuje energii

Energetický zákon, proti kterému bojovalo hnutí Úsvit, ještě nezačal platit, a už se ukazují první problémy.

„Zdržování ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka v případě technické novely energetického zákona nahrává ohrožení energetické bezpečnosti a znamená reálnou hrozbu zdražení energií. Ministr Mládek dal ve Sněmovně hlavu na špalek s tím, že zákon nepřinese zdražená energie, ale teď hrozí opak. Pokud bude Energetický regulační úřad rok a půl bez řádného vedení, bude to mít katastrofální dopady na energetický sektor, na bezpečnost České republiky a na ceny pro všechny domácnosti i podniky. Proto budeme obhajovat přijetí technické novely, která leží v Parlamentu,“ řekl dnes předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch v rámci kulatého stolu „Kam dál v energetice“, který uspořádal v Poslanecké sněmovně.

Energetický zákon, proti kterému bojovalo hnutí Úsvit, ještě nezačal platit, a už se ukazují první problémy. Poslanci Úsvitu už v květnu vypracovali novelu, která má zabránit tomu, aby od 1. ledna 2016 po dobu roku a půl neměl Energetický regulační úřad vedení. Pochybení přijal i ministr Mládek, jeho ministerstvo připravilo také technickou novelu zákona. Oba návrhy vláda dosud nepředložila ani do prvního čtení ve Sněmovně, hrozí tedy, že novela nebude do konce roku přijata.

„Pokud nebude mít od 1. ledna roku 2016 řádné vedení, bude velmi těžké udržet chod úřadu a nastane protiprávní stav, který bude mít dopad i do našich závazků vůči Evropské unii. Už v tuto chvíli máme problém vydávat regulační vyhlášky, po 1. lednu ale nastane chaos, který může znamenat úplný chaos v energetice místo nějaké stability. Kromě chybějícího vedení úřadu se bude muset ERÚ vypořádat i s nejasnými kompetencemi v oblasti kontroly a chybějícím výběrem peněz na činnost úřadu,“ uvedl Jiří Chvojka za Energetický regulační úřad. Ředitelka odboru plynárenství poté upozornila na překážky ze strany Legislativní rady vlády, které omezují vydávání regulačních vyhlášek a omezují nezávislost úřadu.

Poradce ministra průmyslu a obchodu Vladimír Vlk k tomu uvedl, že dopady do cen může mít i přijetí nebo nepříjemní prolomení těžebních limitů. „Je potřeba přesně spočítat a zanalyzovat, jaký dopad bude mít případné omezení těžby uhlí, zejména do teplárenství. Další dopady bude mít i decentralizace zdrojů a modernizace například u městských tepláren. Bude se o tom muset ještě hodně diskutovat,“ řekl Vlk, který zároveň upozornil na nutnost reagovat na změny plánované v rámci klimatických balíčků a Energetické unie.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama