ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.04.2015 9:56:49

Registrační pokladny - Má v tom vůbec ministr financí jasno?

Registrační pokladny - Má v tom vůbec ministr financí jasno?

Před nedávnem jsem psal polemiku o spásném nápadu pana ministra financí Babiše, jak zachránit naši ekonomiku zavedením online registračních pokladen. Na toto téma probíhaly velké diskuse, tak by možná stálo za to, podívat se na toto téma znovu.

Na začátek bych rád zmínil, že pokud už nějaké daňové zákony máme, byť špatné, v žádném případě nepodporuji to, aby kdokoliv na daních podváděl. To, že k celé věci zaujímám krajně odmítavý postoj, není proto, že bych schvaloval jakékoli daňové úniky, ale proto, že celý tento podivný experiment doprovázejí různé, těžko pochopitelné bizarnosti a nezodpovězené otázky. Pojďme se tedy na některé z nich podívat.

Koho se to vlastně bude týkat? V tom není absolutně jasno a evidentně v tom nemá jasno ani pan Babiš, který v této otázce tvrdí neustále něco jiného. První zprávy hovořily o tom, že se to bude týkat všech živnostníků, tedy všech OSVČ. Některých dříve, některých později. Při posledních interpelacích na toto téma, na otázku poslance Vilímce, zda se to bude týkat i obcí, které občas také mají tržby v hotovosti třeba za kopírovací služby, pan Babiš odpověděl, cituji: „Já vím, že jsem blbý rétor, ale já fakt nevím, jak vám vysvětlit, že kopírovací služby nejsou restaurace a hotel. Znovu opakuji. Restaurace, hotely, maloobchod! Maloobchod to je Tesco, Billa, Vietnamec. To není kopírovací služba, pane kolego. Ani obec. Sorry. (Veselost v sále.) Přijdeme na prezentaci a všechno vám to ukážeme."

Tak už snad aby ta prezentace proběhla, protože teď už v tom není jasno vůbec. Pokud je mi známo, Tesco ani Billa opravdu nejsou živnostníci nebo OSVČ.  Jak to tedy je?

Je jedna a asi i jediná věc, ve které má pan Babiš jasno. A sice, že musí za každou cenu jít o online systém.  A mně pořád nedá spát otázka, proč za každou cenu online systém? Vždyť přeci jestli daná obchodní transakce proběhne s účtenkou nebo jiným dokladem, jestli bude účetně přiznaná či nikoliv, vůbec neřeší, zda bude evidovaná online systémem, pokladnou s fiskální pamětí, či účetními doklady. A tady přichází obava největší. Babiš, jako šéf rezortu, který bude tuto zrůdnost provozovat, bude mít v reálném čase přehled o absolutně všech obchodních transakcích, které budou v naší zemi probíhat.  Nebude pro něj existovat žádné obchodní tajemství ani tajné obchodní strategie firem. A to nemluvím o tom, že touto obchodní mocí bude disponovat i několik desítek či stovek úředníků, kteří budou systém spravovat. Tak obrovský korupční potenciál tu už hodně dlouho nevznikl.

Stejně se mi nelíbí i fakt, že pokud někdo z podnikatelů bude obviněn, že nevydal účtenku nebo doklad, dostane půlmilionovou pokutu a bude mu uzavřena provozovna na minimálně dva roky.

Shrňme si tedy náš postoj k tomuto návrhu. Budeme naplno bojovat proti korupci, daňovým únikům a klientelismu, ale pokud pana Babiše opravdu trápí nevyrovnaný a minusový státní rozpočet, existují mnohem závažnější skutečnosti, které jej způsobují. Nedopustíme, aby na podobné nápady dopláceli malí a střední živnostníci. Návrh pana Babiše nejen, že nepřinese větší výběr daní, naopak, zatíží živnostníky dalšími náklady a vytvoří velice snadno zneužitelný „policejní“ stát, kde se budou moci živnostníci navzájem likvidovat pomocí falešných obvinění a likvidačních pokut.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama