ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.05.2015 9:42:45

Teritorialita exekutorů: Ledy se pohnuly

Teritorialita exekutorů: Ledy se pohnuly

Velmi bedlivě jsem včera sledoval OVM, jejichž hosty dnes byl ministr spravedlnosti Robert Pelikán, bývalá místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová a předseda Advokátní komory Martin Vychopeň. Jedním z pro mě nejpodstatnějších bodů dnešního

 Velmi bedlivě jsem dnes sledoval OVM, jejichž hosty dnes byl ministr spravedlnosti Robert Pelikán, bývalá místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová a předseda Advokátní komory Martin Vychopeň.
Jedním z pro mě nejpodstatnějších bodů dnešního pořadu bylo zavedení principu teritoriality exekutorů, na kterém dlouhou dobu intenzivně pracuji. Byl jsem velmi potěšen vyjádřením JUDr. Elišky Wagnerové o nutnosti zavedení tohoto systému do našeho právního řádu stejně tak, jak je to ve všech ostatních zemích vyjma Slovenska, Nizozemí a Albánie.
Jak svorně uvedl ministr spravedlnosti i JUDr. Wagnerová je hotova Analýza, která má tento princip doporučit, či provést jeho negaci. Z vyjádření obou ovšem vyplývá, že analýza tak jak byla předložena se mírně řečeno zdá být podjatou a zavedení teritoriality nedoporučuje, přičemž v ní byla podceněna otázka spravedlnosti procesu.
Pokud skutečně dojde v Senátu k projednání zavedení teritoriality exekutorů ještě tento měsíc, a bude schválen, jsem připraven návrh Senátu doplnit o náš pozměňovací návrh tak, aby se výsledek co nejvíce podobal našemu návrhu, v podobě navrhovaného ST 127, který mám v tuto chvíli vypracován do nejmenších podrobností a věřím, že i s velkou šancí na jeho prosazení. Návrh ST 127 obsahuje zavedení nového způsobu vedení exekuce, a to splátkami povinného, který by měl umožnit povinnému zaplatit exekucí vymáhaný nárok, aniž by došlo k dokončení provedení exekuce na majetku povinného. Tento způsob vedení exekuce je velmi žádoucí, neboť zajistí provedení exekuce nejméně invazivním způsobem.
A proč zrovna zavedení teritoriální příslušnosti exekutorů? Takové uspořádání vychází z čl. 38 Listiny základních práv a svobod: „Nikdo nesmí být odňat svému zákonnému soudci. Příslušnost soudu i soudce stanoví zákon.“. Toto pravidlo je respektováno nejen v řízení nalézacím, ale i v řízení vykonávacím, když zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, určuje, který soud je místně příslušným v konkrétní exekuční věci.
Cílem by měla být vyšší ochrana práv povinných, neboť zúžením místní příslušnosti exekutorů, dojde ke zvýšení dosažitelnosti exekutorů povinným, ať již pro zaplacení vymáhané částky, řešení splátkových kalendářů či pro prostou možnost nahlédnut do exekučního spisu.
Věřím, že byť po malých krocích ale přesto postupujeme vpřed k právnímu stavu, kdy se již nebudeme z médií dozvídat o praktikách některých exekutorů, které ničí, bohužel někdy pro pár korun, životy obyčejných lidí a jejich okolí.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama