Mgr. Marek Novák, MBA

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.04.2020 13:14:58

Vážená paní ministryně Maláčová, přestaňte poškozovat podnikatele.

Vážená paní ministryně Maláčová, přestaňte poškozovat podnikatele.

Ministryně Maláčová jednala při vypsání programu Antivirus diskriminačně. Stále více podnikatelů si stěžuje na byrokratičnost a zdlouhavost. Mě ale zarazila ještě jedna věc.

 

Na tu upozorňuji a žádám o její nápravu písemnou interpelací. A o co jde? Z podpory jsou vyloučeni zaměstnanci, kteří jsou zároveň jednateli.

Toto „opatření“ považuji za vysoce diskriminační. Za tyto zaměstnance totiž podnikatelé platí odvody a zálohy na daň z příjmu jako za ostatní zaměstnance. Proč tedy mají být z podpory vyloučení?

Ministryně Maláčová to zdůvodňuje možným střetem zájmům, kdy pracovní smlouvu na obou stranách uzavírá stejná osoba, která je zároveň jednatelem i zaměstnancem. To ale vůbec nemusí být pravda. Co když má společnost více jednatelů a pracovní smlouvu s jednatelem podepsal jiný jednatel? Tuto situaci ještě ministryně ošetřila. Co mě ale zaráží, je fakt, že ministryně nebere v potaz judikaturu Ústavního soudu v této věci. Ten se ve svém judikátu sp. zn. III ÚS 669/17 vyjádřil k problematice střetů zájmu následovně:

Za přesvědčivé Ústavní soud nepovažuje ani tvrzení, že platnosti předmětné manažerské smlouvy brání skutečnost, že při jejím sjednávání absentovaly dvě odlišné smluvní strany, které by takovou smlouvu mohly uzavřít, neboť – objektivně vzato – rozdílnost zájmů zaměstnavatele a zaměstnance při uzavření smlouvy, která směřuje ke vzniku pracovního poměru nebo jiného pracovněprávního vztahu, dle názoru Nejvyššího soudu vylučuje, aby jménem zaměstnavatele takový úkon učinila stejná fyzická osoba, která je druhým účastníkem smlouvy jako zaměstnanec, neboť tato osoba nemůže odpovídajícím způsobem „současně“ hájit své zájmy jako zaměstnanec a zájmy společnosti jako zaměstnavatele. Ústavní soud tento závěr považuje za nepřesvědčivý [...].

Ministryni Maláčovou jsem tak okamžitě vyzval k nápravě tohoto diskriminačního opatření. Doufám, že se tak stane brzy. Neexistuje totiž žádný důvod, proč by zaměstnavatelé zaměstnávající tyto zaměstnance měli být diskriminováni.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama