Marek Vokšay

  • ČSSD
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.10.2010 15:35:31

Proč Kalousek nechce zdanit fotovoltaiku ?

Proč Kalousek nechce zdanit fotovoltaiku ?

Článků zaobírajících se zdražením elektřiny v příštím roce se už napsalo požehnaně. Pojďme se podívat na důvody , proč vlastně ke zdražení má dojít.

 Největším problémem je, že všechny FVE dokončené a uvedené do provozu na 100% výkonu budou mít po dobu 15 let garantovánu výkupní cenu, která je v současnosti od ERÚ stanovana na cca 13 kč/kW. Desítky a stovy miliard tedy zaplatí distribuční společnosti majitelům těchto fotovoltaickým vysavačům na peníze. Distribuční společnosti jsou ale v klidu- hodlají všechny peníze získat zpět od odběratelů.

A zde je jádro pudla. Proč ? Proč by měli odběratelé elektřiny platit za hloupost, neschopnost a možná (velmi pravděpodobně ) předkladatelů zákona, poslanců a senátorů, kteří uvedli v platnost tak neuvěřitelnou hrůzu, jako je "zákon o podpoře obnovitelných zdrojů" ? Být na mně, nechal bych to zaplatit všechny předkladatele zákona, poslnce a senátory, kteří se podíleli nejen na schválení tohoto zákona, ale hlavně kteří se vykašlali na jakoukoli novelizaci , ačkoli již v roce 2006 muselo být jasné, že s poklesem cen FV-panelů a zýšením jejich účinnosti se podmínky pro FV-kšeftík radikálně mění v neprospěch státu. Je zajímavé sledovat, že zatímco zákonodárcům se informace o vývoji na trhu s FVE vyhnuly širokým obloukem, spekulantům a podnikavcům netrvalo nijak dlouho, aby se napojili na další výhodný penězovod ze státního rozpočtu. Možná, že zákonodárci v obrazu byli, ale naprosto úmyslně novelu zákona blokovali. Jak prosáklo na veřejnost, mnozí z nich se totiž do FV-kšeftíku samo zapojilo. Jen namátkou vzpomeňme bývalého poslance za KDU-ČSL Kasala, který se sám přiznal, a také Mirka Topolánka, který si podle zákulisních informací podílem na jedné FVE zařídil bezproblémový rozvod se svou bývalou manželkou Pavlou, když jí tento podíl nebo jeho část daroval. Vzhledem k existenci akcií na majitele a krycím firmám je dnes naprosto nemožné legální cestou dohledat, kolik zákonodárců v tomto kšeftu jede a kdo bude i tímto způsobem vysávat státní rozpočet a kapsy odběratelů elektrické energie po jejím avizovaném zdražení.

Stát má několik možností jak zdražení regulovat. A mělo by být v jeho zájmu, aby reguloval tak, aby to mělo co nejmenší dopad na občany .  Nejméně bolestná cesta by bylo veliké zdanění FVE a pozemků pod elektrárnami na polích a loukách, a z těchto daní pak kompenzovat distribučním společnostem vysoké výkupní ceny energie z FVE. Tím by se peníze vyplacené spekulantům vrátily zpět do systému a to je také jediný správný způsob a postup. Místo toho jsme svědky , jak ministr Kalousek hledá a hodlá aplikovat pouze způsoby, které vytáhnou peníze s občanů .... různé přenášení daní na uhlí a plyn, zisky z emisních volenek a podobné nesmysly nám ani státu žádné peníze nevrátí. Jen je stát vytáhne z občanů jinou formou než přes předraženou elektrickou energii a dá je distribučním společnostem, aby zachránil jejich zisk, ale hlavně zisky těch spekulantů-majitelů FVE.

Otázka je stejná : PROČ ?

Odpověď je kupodivu jednoduchá: No protože v Čechách se miliardy vydělávají přes známosti. Stačí mít známého a kamaráda ysokého státního úředníka, který Vám připraví půdu pro superkšeft a penězovod ze státního rozpočtu, a pak jen mít finance na investování.  Nechápete ? Je to opravdu jednoduché. Stačí si spojit základní informace. 1) Pan Kalousek hlasoval pro zákon, i s omezením snížením možnosti poklesu výkupní ceny max o 5% ročně;  2) Pan Háva, který je Kalouskův velmi dobrý kamarád , který dostával kšeftíky už pro svou firmu OMNIPOL (jeden příklad za všechny, a trochu více zde), se najednou rozhodl opustit bussines kolem zbraní ( Omnipol přenechal svým dětem- ó to je změna ), a vrhl se na fotovoltaický kšeft- viz zde; 3) pokud by tedy teď Kalousek Hávovi zdanil zisky - pravděpodobně by se se zlou potázal, a jelikož se dá s úspěchem pochybovat, že by někdo za Hávu kopal zadarmo- určitě by tato akce měla i další důsledky.

Takže jaká je odpověď na otázku v nadpisu článku ? ........... Kalousek nezdaní FVE proto, že by tím spekulanty- majitele FVE připravil o podstatnou část jejich zisků, a to nikdy neudělá, protože mezi těmito spekulanty jsou jeho přátelé a "obchodní" partneři, kterým by a zároveň i sobě vypustil rybník.

Evidentní tedy je, že dokud bude ve vládě a u moci Kalousek, může se nám o nezdražené elektřině a vrácených miliardách za předraženou elektřinu jen zdát , a navíc to těm spekulantům všechno zaplatíme my daňoví poplatníci a odběratelé elektřiny ze svého. Nevážení předkladatelé a schvalovači zákona o podpoře obnovitelných zdrojů, nevážení poslanci a senátoři, kteří jste se od roku 2005 absolutně vykašlali na noveluzaci vám schváleného paskvilu, pane Kalousku, pane Hávo, doufám, že za všechny své špinavosti, hloupost, neschopnost i všehoschopnost v budoucnu doplatíte. Občané této republiky si důsledky Vašich činů totiž rozhodně nezaslouží.


originál článku na webu zde

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama