Margita Balaštíková

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.03.2024 18:20:11

Sankce v Absurdistánu

Sankce v Absurdistánu

EU vyhlásila další sankce proti Rusku, tentokrát s dosahem na jiné země – na ty, které pomáhaly Rusku dřívější sankce obcházet. Obchodní blokáda Ruska má svou logiku, o tom není sporu, ale velmi těžko se prosazuje a není obtížná jen pro blokované.

Také blokující musí vyřešit značné ekonomické dopady tohoto způsobu vedení války. Co mi ale připadá absurdní, to je vyhlašování vnitřních sankcí mezi domácími firmami. Pondělní traktorová blokáda Prahy se moc nepovedla, zemědělci doplatili na parazitující politiky, kteří jejich odborný protest posunuli do trapné polohy. Zemědělci také nakonec z Prahy v tichosti odjeli. Bývalý předseda Agrární komory Zdeněk Jandejsek se nejspíš s dobrými úmysly postavil do čela této akce a zato od jeho firem teď přestala odebírat zboží jiná česká firma, konkrétně Rohlík.cz.

Firma, která jistě rozváží své produkty příznivcům politických stran a hnutí, odpovědných za pondělní fiasko daleko víc, než firma Rabbit, dodávající na náš trh vajíčka a drůbež a nemající s protestem prakticky nic společného – kromě osoby majitele. Koho budou bojkotovat příště? A nebude najednou víc těch, kteří začnou bojkotovat Rohlík.cz? Budeme tu mít úplný Absurdistán a budeme v obchodních vztazích napřed zkoumat politické názory odběratelů a dodavatelů než s nimi uzavřeme smlouvy? A budeme ty smlouvy porušovat, když se naši partneři někde veřejně projeví? 

Pan Jandejsek udělal pro české zemědělství hodně práce. Ne všechno se mu podařilo, ne všechno bylo úplně šťastné. Domnívám se ale, že podobné postihy jsou nesmyslné. Tato sankce se obejde velmi snadno. Spíš bych se zamýšlela nad tím, zda vydělávat peníze na zboží z firem, jako je Coca-Cola, Ferrero, Pepsi, Philip Moris či Procter&Gamble, které prodávají své produkty dál vesele po celém Rusku. Tam asi podobní moralisti nikoho bojkotovat nebudou, to už by je stálo moc peněz, že? Doporučuji dolít do chladičů trochu „klidexu“, prodýchat podobné nápady a pracovat. Tato země bojkoty nepotřebuje. Politické názory se prosazují jinak.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama