Margita Balaštíková

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.09.2022 13:39:11

Státní úředníci

Státní úředníci

Dá se celkem snadno pochopit, proč chtějí státní úředníci zvednout platy. Je však zcela nepochopitelné, že jim tato vláda ustoupila a platy jim zvedá o 10 %.

 

Dá se celkem snadno pochopit, proč chtějí státní úředníci zvednout platy. Je však zcela nepochopitelné, že jim tato vláda ustoupila a platy jim zvedá o 10 %. Zvedá je všem lidem pod služebním zákonem, a to opravdu nejsou žádní chudáci. Také to nejsou lidé, kteří by za posledních pár let zvedli svou produktivitu o 10 %! Ještě koncem loňského roku tato vláda tvrdila, že předcházející vláda platy státních úředníků zvyšovala neúměrně a částečně je omezila. Mohla je umrazit, ale k tomu se ani tehdy neodhodlala a teď je tu toto navýšení. Bude to stát jen do konce letošního roku 1,1 miliardy. Příští rok už to budou 4 miliardy a zároveň dostanou dalších 10 % hasiči, vojáci a policisté. Zároveň se jasně ukazuje, že zeštíhlení státní správy na programu této vlády není, ba právě naopak. Přibylo ministrů ve vládě, přibylo úřadů i úředníků.

V rámci mzdových vyjednávání jsou všeobecně vnímány platy státních zaměstnanců jako kompas. Vláda, která stále přemýšlí a vysílá signály, tedy v tomto případě moc přemýšlela, ale signál vyslala silný. Při nízké nezaměstnanosti budou odboroví předáci ve výhodě a zaměstnavatelů jim budou nuceni ustupovat. Nárůst mezd o 10 % bude spíš minimum než maximum – a to se všemi z toho plynoucími důsledky: s dalším růstem inflace, snížením výkonnosti a růstem schodku státních financí.

Klíčovým slibem této vlády bylo snížení schodku veřejných financí a nezvyšování daní. Stala se z toho ale jen optická hra, ve skutečnosti vláda schodek napřed snížila (za cenu rozpočtového provizoria), a pak opět rychle zvýšila (kvůli uprchlíkům z Ukrajiny) a nyní slibuje a slibuje další podpory v energetické krizi, takže nejspíš přijde s dalším zvýšením. Pokud chtěla šetřit, kde jinde to mohla předvést než na platech státních úředníků. Takovou sílu ale tato vláda nemá. 

MB

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama