Martin Zrzavecký

  • SOCDEM
  • Plzeň
  • městský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.09.2014 21:37:38

Končící volební období v Plzni: Úspěchy, na které lze navázat

Končící volební období v Plzni: Úspěchy, na které lze navázat

„Za poslední čtyři roky se v Plzni podařilo změnit řadu věcí k lepšímu, a pokud bychom dostali důvěru voličů i nadále, máme jednoznačně na čem stavět a v čem pokračovat.“

To říká ekonomický náměstek primátora a lídr plzeňské ČSSD v letošních komunálních volbách Martin Zrzavecký.

Nyní nastal vhodný okamžik na zhodnocení posledních čtyř let, kdy jste se podílel na vedení města Plzně. Co se podle vás povedlo?

Jedním z našich prvních cílů bylo vyjednat plzeňské teplárně kontrakt na dodávku uhlí po dobu následujících deseti let. I díky nové smlouvě se podařilo zajistit, že Plzeň má druhé nejlevnější teplo v rámci celé České republiky. A tento trend chceme udržet i do budoucna.

 Kromě tepla město zaměřilo svůj zájem i na kvalitu vody, která teče Plzeňanům z kohoutků. Je to tak?

Ano, rozhodli jsem se prodat část městského majetku, převážně trubky a výměníkové stanice, za 367 milionů korun teplárně. A z těchto peněz jsme kofinancovali dotaci 800 milionů korun na úpravnu vody. Za dva roky, až bude úpravna slavnostně otevřena, bude mít Plzeň jednu z nejkvalitnějších vod na území České republiky. Také jsme se rozhodli, že získáme do vlastnictví města plzeňskou vodárnu. Myslím si, že teplo, doprava a voda jako strategické služby a zdroje mají být v majetku města.

Můžete pro Plzeňany něco udělat i s cenami elektřiny a plynu?

Městský obvod Plzeň 3 se pokusil pro své občany e-aukcí snížit ceny elektřiny a plynu. Tohle bychom měli udělat centrálně. Nám se podařilo na české komoditní burze velmi dobře vysoutěžit jak cenu plynu tak elektřiny pro potřeby města. Naší snahou bude tohle nabídnout i lidem. Aby nakupovali plyn a elektřinu za ty samé částky jako město Plzeň. To rodinám ušetří obrovské peníze.

Vraťme se zpátky k tomu, co už se vám podařilo. Co byste vyzdvihl?

Ve volebním programu jsme měli, že chceme zrekonstruovat fotbalový stadion, který ve svém původním stavu nesplňoval ani národní standardy. Fotbal by se tedy v Plzni vůbec nehrál. Dnes máme krásný fotbalový stánek, kam chodí téměř na každý zápas přes deset tisíc fanoušků. Podařilo se nám získat také dotaci asi 80 milionů korun na revitalizaci Štruncových sadů. Dnes jsou tady krásné prostory pro volnočasové aktivity – horolezecká stěna, in-line dráha, cyklostezka…

Na druhou stranu jste ze Štruncových sadů vyhnali atlety.

Zrekonstruovali jsme fotbalový stadion v moderním duchu, aby sloužil jen fotbalistům. A atlety jsme tak museli vytěsnit mimo areál, proti čemuž část z nich protestovala. Já osobně jsem jim slíbil, že jim postavíme moderní stánek, který bude splňovat jejich požadavky. A to se také stalo, atleti mají krásný stadion na Skvrňanech, který dokonce získal prestižní ocenění Stavba roku Plzeňského kraje 2013. A nezapomínáme ani na neziskový sport. Podporujeme dětičky, významné projekty, zázemí pro sport.

Ocitli jste se pod palbou kritiky, že dáváte málo peněz do sociálních služeb. Můžete to vysvětlit?

Není to pravda. Každý rok se rozpočet na sociální oblast během roku posiloval. A bude to tak muset být i nadále, protože společnost potřebuje sociální služby stále více. Vydávali jsem peníze na konkrétní smysluplné projekty. Proto dnes v Plzni například jezdí senior taxi. Získali jsme dokonce ocenění za způsob, jakým řešíme spolupráci s neziskovým sektorem v oblasti sociálních služeb. Máme software, který mapuje služby, a díky němu můžeme účelně vynakládat peníze. Poskytuje nám zároveň kontrolu, kam prostředky jdou.

Plzeň vždycky patřila k městům, v nichž se daří technickým oborům. Ale zájem o ně upadá. Můžete v tom nějak pomoci?

Hodně se zaměřujeme na technické vzdělávání, spolupracujeme se Západočeskou univerzitou i středními školami. Zároveň jsme spustili jedinečný projekt Dům digitálních dovedností. A důraz klademe i na podporu podnikatelů. V současné době například dokončujeme třetí etapu Vědecko- technologického parku.

Další významnou oblastí společenského života je kultura. Plzeň bude příští rok Evropským hlavním městem kultury. Těšíte se?

Ano, těším. Většina lidí se domnívá, že je to čistě kulturní projekt. Ale on je to ekonomicky rozvojový projekt, který zasahuje do všech součástí veřejného života. Na jeho základě by sem v příštím roce měl přijet relativně vysoký počet turistů a s nimi přijedou peníze. Lidé utratí za noclehy, jídlo, služby…, mohou se zvýšit zahraniční investice v Plzni.

Během rozhovoru jste několikrát zmínil dotace z fondů Evropské unie. Jak jste se s nimi poprali?

Ukázali jsme, že umíme efektivně vynakládat prostředky z dotací EU a v tom chceme i pokračovat. Umíme rozvíjet město a posouvat ho dále. V novém programovacím období by nejvíce dotací mělo směřovat do oblasti infrastruktury. Jsou připraveny dopravní projekty páteřních tras, které je potřeba dokončit, ať už je to rekonstrukce Borské ulice, Dlouhé ulice na Doubravce, Lobezské na Slovanech nebo Studentské. Pořád bude trend podpory cyklistické dopravy a turistiky. Je potřeba propojit cyklostezky v Plzni, ale také vyřešit dopravu v centru. Musím se přiznat, že v poslední době se často zaobírám myšlenkou podpory elektromobility.

Za jedno volební období se nedá stihnout všechno. V čem vidíte rezervy u současného vedení města?

Samozřejmě, ne všechno se povedlo. Jsme jen lidé. Mně osobně velice vadí černí pasažéři v dopravních prostředcích a bezdomovci, kteří zhoršují kvalitu dopravy i bydlení v centru Plzně. To je problém, se kterým se perou všechna velká města, a měli bychom při jeho řešení být důraznější.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama