Martin Zrzavecký

  • SOCDEM
  • Plzeň
  • městský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.04.2017 19:30:00

Obdivuji vitalitu veteránů, setkání s nimi je velmi emotivní

Obdivuji vitalitu veteránů, setkání s nimi je velmi emotivní

Oslavy 72. výročí osvobození americkou armádou se v Plzni uskuteční od pátku 5. do pondělí 8. května.

 Slavnosti svobody 2017 nabídnou řadu tradičních akcí, jako jsou vojenské dobové kempy, vzpomínkové akty, setkání s veterány, Convoy of Liberty, prezentace Armády České republiky a další, ale také mnoho atraktivních novinek.

Návštěvníci oslav, jichž bývá vždy několik desítek tisíc, se mohou těšit na rodinnou soutěž Operace Anthropoid, výstavu snímků z nasazení českých vojáků v zahraničních misích, DEPO Street Food Market, z bohatého kulturního programu na Vojtěcha Dyka a B-Side Band, Rozhlasový Big Band Gustava Broma, Jaroslava Samsona Lenka, kapelu Kamelot, Láďu Kerndla, zpěvačku Dashu a další.

„Co se týká veteránů, tedy nejvzácnějších hostů našich slavností a přímých účastníků bojů, dosud nám potvrdili účast čtyři američtí veteráni a šest veteránů z Belgie. V současné době čekáme na vyjádření i dalších veteránů, ale bohužel i s ohledem na jejich vysoký věk a zdravotní stav se dá předpokládat, že jich letos do Plzně přijede méně než v minulých letech. Nicméně opět jsme se velmi snažili připravit pro ně takový program, při němž budou mít mnoho příležitostí setkat se s Plzeňany a vyslechnout si slova díků za jejich činy. Osobně obdivuji vitalitu veteránů, každé takové setkání s nimi je vždy velmi emotivní,“ řekl primátor města Plzně Martin Zrzavecký.

Mezi těmi, kteří přijedou z USA, by měli být Earl Ingram, George Thompson, Herman Geist nebo Richard Pieper. Pozvání přijal opět vnuk generála G. S. Pattona pan George Patton Waters. Z Belgie pak jako každý rok přijede například Louis Gihoul, Marcel Appeltants, Emile Godard nebo Arthur Otto. Příležitost setkat se s nimi budou mít lidé při hlavním vzpomínkovém setkání u Pomníku generála Pattona pod divadelními terasami v sobotu 6. května v 16 hodin, při přehlídce vojenských historických vozů Convoy of Liberty a při autogramiádě v Měšťanské besedě.

Podle prvního náměstka primátora Martina Baxy zahrnuje osobitý fenomén oslav osvobození také příležitost seznámit se s atmosférou vojenských kempů, poznat dobovou techniku, podívat se na komentované ukázky výstroje či výzbroje nebo zajímavé scénky z běžného života vojáků a tehdejších obyvatel Plzně. „Tradičním zážitkem bude jistě průjezd kolony vojenských historických vozidel Convoy of Liberty po Klatovské třídě,“ řekl Martin Baxa. Populární přehlídka historických vojenských vozidel s přeletem armádních letounů v trase Sukova, Klatovská třída, sady Pětatřicátníků, Tyršova, sady 5. května, Rooseveltova a náměstí Republiky projede centrem města 7. května od 11 do 12:30 hodin.

„Přípravě programu letos předcházel výběr nového vizuálního stylu, který souvisí s novým webovým portálem Slavností svobody a propagační kampaní celé akce. Inspiraci našla reklamní agentura Beneš & Michl s. r. o. v motivu americké vlajky a její barevnosti a rovněž v poctě a poděkování americké armádě,“ přiblížila Jana Komišová, vedoucí Odboru prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně, který oslavy připravuje.

Kempy

Letošní Slavnosti svobody opět nabídnou několik lokalit, v nichž vzniknou vojenské kempy. V tradiční lokalitě za OC Plzeň Plaza bude poprvé situován vojenský kemp 16. obrněné divize s fungující polní kuchyní, dobovým vybavením či vojenskými ubikacemi. Kemp prezentující 2. pěší divizi americké armády, jejíž historie sahá až do roku 1917, představí Proluka v Křižíkových sadech. „Součástí projektu v Proluce bude také oblíbená Plzeň 1945 navozující atmosféru tehdejší doby prostřednictvím ukázek z každodenního života, hudby, rozhlasových přenosů nebo módních trendů,“ uvedla Jana Komišová. Současnou americkou armádu přiblíží prostor v Pobřežní ulici před Kulturním domem Peklo, půjde především o expozici pěchoty a výcvikového prostoru. Armáda České republiky se bude prezentovat dynamickými i statickými ukázkami soudobé vojenské techniky v areálu DEPO2015.

Křižíkovy sady připomenou působení týlových jednotek 2. pěší divize

Křižíkovy sady se stanou dějištěm vojensko-historického programu, který ukáže živý obraz dobového života amerických vojáků v roce 1945. Konkrétně bude zaměřen na příslušníky slavné 2. pěší divize armády USA. „Připomeneme především činnost týlových jednotek této divize působících na území Plzně v květnu 1945 a téměř výlučně se budeme věnovat prezentaci příslušníků vojenské policie a zdravotní služby. Podle toho dozná změn i rozložení vojenského tábora,“ přiblížil projekt Plzeň 1945 Petr Tolar z Klubu vojenské historie Tommy & Yankee. Vojensko-historický program doplní tzv. civilní část s kulturním děním na venkovním pódiu za účasti zajímavých interpretů dobové hudby, s módními přehlídkami, divadelními představeními a dalšími atraktivními akcemi. Vojenský tábor doplní kulisy, k nimž tradičně patří dřevěná hradba polepená dobovými plakáty nebo trafika. Návštěvníci se mohou těšit také na krátké hrané scénky inspirované děním v květnu 1945. Na stoletou historii 2nd Infantry Division – Indianhead (2. pěší divize americké armády) upozorní nejen projekt Plzeň 1945 v Křižíkových sadech, ale i výstava nazvaná S ´Indiánem´ na rameni ve Smetanových sadech před Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje.

Dobový tábor americké armády bude plný originální vojenské techniky

Velký vojenský tábor 16. obrněné divize americké armády bude umístěn za OC Plzeň Plaza v prostoru za řekou. K vidění tu budou desítky vozidel těžké i lehké obrněné techniky, dílenské a přepravní techniky zahrnující také stíhač tanků M36 Jackson nebo obojživelný nákladní automobil DUKW. „V premiéře bychom chtěli představit samohybnou houfnici Sexton, zrenovovaný pojízdný originál ze soukromé sbírky na Slovensku, a z Polska přivézt střední tank M4A1 Sherman,“ uvedl Pavel Rogl z pořádajícího klubu vojenské historie 16th Armored Division. Součástí vojenského ležení bude fungující polní kuchyně s dobovým vybavením, dílny, v nichž se bude provádět údržba či oprava vozidel, vojenské ubikace jak pro mužstvo, tak důstojníky, stanoviště vojenské policie a ostatní zázemí. Program v kempu nabídne rovněž ukázky střeleb z pěchotních zbraní, kulometů a děl z výzbroje vozidel. V parku bude i historický stanový tábor Československé samostatné obrněné brigády a Královského letectva (RAF).

Amfiteatr za OC Plzeň Plaza

Taxmeni, Míša Leicht a Forehand a další folk a country hudební program, airsoftová střelnice, jízdy na koních, apod.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama