MgA. Martin Stropnický

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.03.2016 14:51:00

Hrozí nový zdroj migrantů přicházejících do Itálie

Hrozí nový zdroj migrantů přicházejících do Itálie

Tento týden ministr obrany Martin Stropnický během své jednodenní pracovní cesty jednal se svojí italskou resortní kolegyní Robertou Pinotti.

Hlavními tématy byly otázky spojené s migrační krizí a společné řešení v rámci EU a NATO, výměna zkušeností a spolupráce v boji proti Islamskému státu, blížící se Varšavský summit a vzájemná průmyslová spolupráce. Jednání bylo rovněž ovlivněno teroristickými útoky v Bruselu, které ministři společně odsoudili a vyjádřili soustrast rodinám obětí. Poslední český ministr obrany oficiálně navštívil Itálii v roce 1999.

V současné době lze hovořit o třech cestách, kudy do EU nelegálně přicházejí migranti. Vedle východní cesty z Turecka do Řecka a západní cesty z Maroka do Španělska existuje i tzv. centrální cesta z Libye a Egypta do Itálie. Centrální cesta přes Itálii, kterou v roce 2015 do Evropy přišlo 154 725 migrantů, je tak po té východní druhou nejvýznamnější cestou nelegální migrace. Ze všech tří cest se jedná o nejrizikovější variantu. Téměř 2 % uprchlíků zde přijde o život (loni bylo zaznamenáno 2 892 úmrtí).

Český ministr s italskou ministryní v této souvislosti hovořili o operace EUNAVFOR MED, kterou ve Středozemním moři organizuje Evropská unie. Operace není mířena na samotné migranty a uprchlíky, ale na pašerácké a převaděčské sítě. Její nedílnou součástí je záchrana osob v ohrožení na moři.

V regionu rovněž operuje Severoatlantická aliance, která do oblasti přesunula jedno ze svých dvou trvalých námořních uskupení (Standing NATO Maritime Group 2, SNMG2). SNMG2 provádí ve spolupráci s dalšími relevantními aktéry průzkum, monitorování a sledování ilegálních přechodů Egejského moře. Zároveň je nastaven komunikační kanál (včetně výměny styčných důstojníků) s unijní agenturou Frontex, která má na starosti kooperaci národních pohraničních, resp. pobřežních stráží.

„Je možné, že v důsledku uzavření řecko-makedonské hranice se tzv. balkánská migrační trasa odkloní z Řecka do Albánie. V takovém případě hrozí nový zdroj migrantů přicházejících do Itálie, protože část z nich může volit i cestu přes moře z Albánie do Itálie. S italskou ministryní jsme v naprosté shodě v otázce provázanosti ochrany vnějších hranic s existencí či neexistencí hranic vnitřních,“ upřesňuje ministr Stropnický.

Boj proti Islámskému státu

Italský národní příspěvek do boje proti Islámskému státu (v rámci mise Prima Parthica) v současnosti představuje asi 530 příslušníků ozbrojených sil. Itálie zodpovídá za vedení policejního výcviku v Iráku. Tyto snahy koordinují Carabinieri, kteří jsou součástí ozbrojených sil Itálie s působností v Bagdádu ve výcvikovém středisku pro irácké policisty. Stejně tak italské jednotky v současné době velí kurskému výcvikovému centru v Erbílu (Kurdistan Training Coordination Centre), které poskytuje výcvik kurdským Pešmergům od základních pěchotních dovedností, přes zdravotnickou přípravu, odstraňování nástražných výbušných systému (IED), po pokročilý výcvik s jednotlivými zbraňovými systémy. Svoji přítomnost bude italská armáda v regionu dále navyšovat.

O možném zapojení České republiky do výcviku kurdských jednotek v Iráku se zmínil i ministr Stropnický. Mohlo by se jednat o výcvik v oblasti EOD a speciálních sil a asistenci v oblasti vojenského zdravotnictví. Do Iráku Ministerstvo obrany rovněž vyšle tým asi 30 instruktorů pro výcvik iráckých pilotů na dodávaných strojích L-159.

Spolupráce v obranném průmyslu

Další témata jednaní se týkala možné spolupráce českého a italského obranného průmyslu. Český ministr v této souvislosti uvedl, že Armáda České republiky má zkušenosti s italskými dodavateli v případě využívání stacionárního radiolokátoru protivzdušné obrany vyrobený firmou Selex Sistemi Integrati anebo s vozidly Iveco. Společně s firmou Galileo realizoval český průmysl také modernizace tanku T-72.

Na druhou stranu, ani český obranný průmysl nezůstává pozadu a má italským partnerům rozhodně co nabídnout. Plánované dodání dvou pasivních sledovacích systémů od pardubické společnosti ERA pro základnu NATO na severu Itálie bude vyžadovat úzkou součinnost české i italské strany a zejména podporu životního cyklu v rámci Host Nation Support.

Tématem jednání byla také příprava akvizičního procesu 12 kusů moderních víceúčelových vrtulníků. Itálie vedle Francie a Spojených států byla jednou ze zemí, na kterou se česká vláda obrátila v rámci průzkumu trhu, neboť výrobci z těchto zemí nabízejí stroje předběžně odpovídající požadavkům Armády České republiky.

„Akviziční proces v ČR však má svá pevná pravidla a nám nejde pouze o smluvní vztah s výrobcem. Cílem je celkové prohloubení vojenské a průmyslové spolupráce mezi naší a dodavatelskou zemí. Z tohoto důvodu pro pořízení vrtulníků volíme cestu vláda – vláda, která toho bude jasnou garancí,“ uzavírá ministr obrany Martin Stropnický.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama