MgA. Martin Stropnický

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.02.2016 19:17:00

Ministr Stropnický představil nový trenažér NightFox

Ministr Stropnický představil nový trenažér NightFox

Ústav leteckého zdravotnictví Praha se může pochlubit špičkovým pracovištěm pro trénink nočního vidění. Slavnostního otevření se zúčastnil ministr obrany a řada významných hostů včetně velitele vzdušných sil brigádního generála Libora Štefánika.

 „Do pravidelného provozu vstupuje špičkové zařízení. Nebylo to ovšem zadarmo. Ale jakkoliv je téma racionálního využití finančních prostředků v resortu stále vysoce aktuální, nepochybuji o tom, že v případě trenažéru byla příslušná položka rozpočtu investována velmi promyšleně. Pro zajímavost, jednalo se o sumu necelých třinácti milionů korun, přičemž celá částka byla kryta poskytnutou investiční dotací z prostředků Ministerstva obrany. Jinými slovy, s všestrannou modernizací Armády České republiky to myslíme opravdu vážně,“ uvedl ministr obrany.

Technicky systém umožňuje simultánní projekci (až pro 6 osob) statických i dynamických scénářů letových situací s možností změny meteorologických podmínek, ročních období, fází noci a šera a nejrůznější kombinace nasvícení krajiny jak přirozenými, tak umělými zdroji světla. Zkracuje a zkvalitňuje pozemní přípravu před zahájením praktického leteckého výcviku s brýlemi pro noční vidění (NVG, ať již monokulárními či bikulárními).

Trenažér se skládá z výukové učebny a dvou systémů projekce (laser a near-infrared) umožňující zobrazení pohledem NVG a pohledem mimo brýle. Z uvedeného vyplývá, že příprava před reálným letem představuje mnohem komplexnější představu, a to vše v bezpečí trenažéru, kdy při chybě nelze nikterak ohrozit posádku letounu či helikoptéry. Pro ty je systém primárně určen, nicméně předpokládá se jeho využití i pro řidiče, operátory a příslušníky speciálních sil. Lékařsky lze trenažér využít i pro případnou pooperační péči refrakčních zákroků a expertízu obrazového vjemu oka pacienta.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama