MgA. Martin Stropnický

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.12.2014 16:10:00

Myslím, že to nebyl špatný rok

Myslím, že to nebyl špatný rok

Novoroční přání Martina Stropnického.

 Vážení a milí Aňáci!

Myslím, že to nebyl špatný rok. Ve vládě i ve Sněmovně jsme udělali kus práce. Nebylo to vždy lehké, nepodařilo se všechno, ale myslím, že jsme obstáli. Nenechali jsme se otrávit „profesionální politikou“ našich úhlavních přátel i špatně skrývanou stereotypní zapšklostí a podpásovými údery našich odpůrců. Dosáhli jsme velmi dobrého výsledku v komunálních, ale i senátních volbách. To, že máme primátory ve velkých městech, je velký úspěch!

To všechno zavazuje. Pusťme se v roce 2015 do díla s novou vervou, odhodláním a obětavostí. Zachovejme si všechno to, co nás v dobrém slova smyslu od ostatních odlišuje a zapracujme na tom, kde máme rezervy. Nenechme si vnutit marketingovými triky a „nezávislými publicisty“ plnými nenaplněných ambicí pocit, že jsme bez programu, bez struktury a bez tvaru. Že jsme hnutím jednoho muže, následovaného beztvarou lidskou hmotou. Není to pravda.

Ano, Andrej Babiš je naším přirozeným lídrem. V Česku se neustále volá po osobnostech, aby se zpochybňovaly hned jak se objeví. Nepřistupme na tuhle „malou českou“ filosofii. Buďme rádi, že v našem čele stojí člověk, který takovou osobností nesporně je. A přirozený respekt jsou lídrovi schopni projevit jen lidé sebevědomí, ale i pokorní, racionální a s vlastním názorem. Buďme takovými lidmi.

Zároveň odmítejme stále omílanou tezi, že ANO je hnutím jednoho muže. Poznal jsem mezi vámi řadu zajímavých, úspěšných, pracovitých a slušných lidí mnoha profesí. Jsou mezi námi nejen kantoři, lékaři, podnikatelé, profesoři, ale i spousta těch, kteří jsou často nazýváni „obyčejnými lidmi.“ Nemám tu nálepku rád. Zavání elitářstvím. Přitom jde o členy pro hnutí nesmírně důležité. Bez nich by ANO bylo poloviční, s nimi je vzorkem občanské společnosti.

Není pravda, že nemáme program. Jistě, je načase zapracovat na fungování odborných týmů a detaily programu zpřesňovat a následně zveřejňovat a obhajovat. Základ je ale jasný a zdravý: jsme pravicový subjekt vnímající sociální rozměr. To není málo! Nejedná se o prázdnou floskuli, kterých slyším kolem habaděj. To je zatraceně přesné a svým způsobem nové ideové vymezení. Po čem se mi opravdu nestýská jsou takzvané „jasně vyprofilované tradiční strany.“ Chce snad někdo tvrdit, že ODS tu praktikovala pravicovou politiku založenou na konzervativních hodnotách? Chce nám snad někdo dávat za příklad dobře fungujících stranických struktur stav, kdy se funkcemi korumpuje v partaji kdekdo s jediným cílem a motivací vedení: být znovu zvolen? Máme snad spadnout do žalostné strategie dělat politiku podle průzkumů veřejného mínění a rad mediálních agentur?

Pokračujme v tom, co děláme. Není to špatné, jen to dělejme ještě lépe. S pokorou i sebevědomím. Vsaďme na pracovitost a slušnost. Na každodenní poctivou práci. Na nasazení a tvořivost. Na zvyšování naší odbornosti. Berme i nadále své působení v politice jako čestnou a odpovědnou službu, nikoli jako výtah na pomíjivé (a poněkud trapné) výsluní či k osobnímu (vždy velice relativnímu) blahobytu. Žádná jiná cesta nemá, alespoň pro mě, smysl.

Hezký rok 2015 vám všem!

Martin Stropnický

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama