MgA. Martin Stropnický

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.07.2015 17:33:00

Vojenské muzeum dostane ze Švédska 17 nových exponátů

Vojenské muzeum dostane ze Švédska 17 nových exponátů

Sbírkové fondy Vojenského historického ústavu (VHÚ) obohatí technika ze Švédska.

 Smlouvu o výměně muzejních exponátů podepsali dnes na velvyslanectví ČR ve Stockholmu ředitel VHÚ plukovník Aleš Knížek a ředitel muzea švédských ozbrojených sil Staffan Bengtsson.

„Co do množství techniky jde o největší jednorázové obohacení našich sbírek ze zahraničních zdrojů za poslední desetiletí. Nadstandardní vztahy se Švédskem se pozitivně projevují i v oblasti vojenské historie,“ říká ministr obrany Martin Stropnický.

VHÚ získalo 17 cenných exponátů, mimo jiné prvorepubliková protiletadlová děla československé výroby Škoda vzor 1919, samohybný kanón SAV a obrněné vozidlo PBV, obojí na podvozku ČKD, nebo protiletadlová děla Bofors vyráběná ve Švédsku za druhé světové války.

Švédsko obdrží z ČR 6 kusů historické techniky, například obrněné transportéry OT-62 a OT-810 nebo terénní vozidlo GAZ-71.

Exponáty dorazí příští týden

„Se všemi novými exponáty se budou moct návštěvníci seznámit v muzeu v Lešanech na tankovém dni, který se letos koná v sobotu 29. srpna,“ zve plukovník Knížek.

Převoz techniky ze Švédska do ČR zajišťují příslušníci Agentury logistiky ze Staré Boleslavi a 14. pluku logistické podpory Pardubice. Exponáty by měly do Lešan dorazit v průběhu příštího týdne.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama