MgA. Martin Stropnický

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.06.2015 10:12:00

Vracíme se do mírových misí OSN, do kterých jsme vysílali spíše pozorovatele

Vracíme se do mírových misí OSN, do kterých jsme vysílali spíše pozorovatele

Poslanecká sněmovna schválila účast českých vojáků v misích OSN.

Působení až 30 českých vojáků v mírových misích OSN na území Mali a na Golanských výšinách dnes schválila Poslanecká sněmovna. Senát dubnový návrh vlády podpořil již v polovině května. Čeští vojáci se tak vracejí do mírových misí OSN.

„Vracíme se do mírových misí OSN, do kterých jsme dlouhodobě vysílali spíše jednotlivce na pozice pozorovatelů. Česká republika tak mimo jiné získá i potřebné a cenné zkušenosti, které se mohou v případě potřeby zúročit při vyslání početnější české jednotky či úkolového uskupení,“ zdůrazňuje ministr obrany Martin Stropnický.

Schválený mandát počítá s působením pěti českých armádních specialistů na velitelství mise UNDOF na Golanských výšinách a 25 vojáků speciálních sil v misi MINUSMA na severu Mali. V obou případech se jedná o teritoria, která přímo souvisí s nebezpečím Islámského státu.

V nových mnohonárodních mírových misích budou čeští vojáci podle dnes schváleného mandátu působit až do konce roku 2016. Přesto, že působení vojáků v misích OSN je primárně hrazeno z rozpočtu ministerstva, větší část z celkových nákladů ve výši 182 milionů Kč bude OSN České republice refundovat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama