Mgr. Alexander Bellu, MBA

  • ODS
  • Praha 3
  • starosta městské části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,47. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.06.2017 21:42:00

Praha 3 představila projekt bezplatného WIFI připojení na zastávkách pražské MHD

Praha 3 představila projekt bezplatného WIFI připojení na zastávkách pražské MHD

Místostarosta Prahy 3 Alexander Bellu (ODS) oficiálně představil bezplatné WIFI připojení k internetu na zastávkách pražské MHD.

Cestující v Praze se tak budou moci nejen na zastávce tramvaje Husinecká kdykoliv trvale připojit prostřednictvím bezdrátové WIFI sítě k internetu, a to bez jakéhokoliv omezení. Iniciátorem pilotního projektu na zastávce Husinecká je Městská část Praha 3 spolu se zhotovitelem a provozovatelem společností JCDecaux, která je aktuálně správcem městského mobiliáře. Provozovatel, společnost JCDecaux zprovozní do konce roku 2017 celkem 300 zastávek v celé Praze.

„Naše městská část potvrzuje, že je v oblasti tzv. chytrého města lídrem a věřím, že pro ostatní půjdeme v tomto příkladem. Zastávku Husinecká jsme vybrali zejména proto, že se nachází v těsné blízkosti VŠE, kde je velká fluktuace mladých lidí, kteří využívají moderní technologie v každodenním životě. Rozhodně ale plánujeme, že budeme v připojování zastávek na vysokorychlostní internet pokračovat a cestujícím tak usnadníme a snad i zpříjemníme život,“ upřesňuje motivace Městské části Praha 3 její místostarosta Alexander Bellu.

Cílem je podle něj usnadnit všem občanům přístup k internetu a maximálně tak využít přidané hodnoty chytrých řešení. Například k tomu, aby si občané mohli objednat schůzku u konkrétního úředníka městské části, což Praha 3 na svém webu umožňuje již dnes.

„Je to výborná zpráva pro cestující, ale i pro naši MHD, která je znovu o kousek atraktivnější. Je mým velkým cílem, aby lidé mohli cestu veřejnou dopravou bez problému využít k práci či vyřízení osobních záležitostí,“ říká náměstek pražské primátorky pro dopravu, sport a volný čas Petr Dolínek (ČSSD).

Spuštění projektu WiPrague na zastávkách MHD v Praze zajišťuje správce městského mobiliáře společnost JCDecaux, která je provozovatelem projektu. „Sledujeme stále rostoucí trend požadavků na připojení k internetu ve veřejném prostoru. Inspirovali jsme se v jiných městech západní Evropy, kde podobné projekty také rozbíhají. Praha 3 pro nás v tomto směru byla přirozeným partnerem, protože v oblasti smart city má již aktivní celou řadu dalších projektů,“ přibližuje technický ředitel společnosti JCDecaux Tomáš Tenzer.

Projekt WiPrague je službou veřejnosti k úspoře drahých mobilních dat a k podpoře programu Smart Cities. Tramvajové zastávky nabízí WIFI připojení skrze 4 – 6 rádiových rozhraní na každou z nich. K připojení je využívána technologie WIFI 802.11ac Wave 2 3x3. „Pro spolehlivé připojení doporučujeme přístup na WiPrague 5GHz, ale pro starší zařízení je zachována i frekvence 2.4GHz,“ říká Tomáš Tenzer.

V současné době je připojení spuštěno již na 27 přístřešcích a dalších 100 se připravuje ke spuštění služby během června. Do konce roku 2017 budou do provozu zapojeny nejfrekventovanější zastávky pražské hromadné dopravy. „Během následujících šesti měsíců počítáme s počtem okolo tří set přístřešků,“ říká Tomáš Tenzer. WIFI routery mají dosah okolo padesáti metrů od zastávky a lidé tak mohou využívat připojení i v jejím bezprostředním okolí. Díky soustavě WIFI zastávek se obecně zvyšuje datová kapacita v daném místě. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama