Mgr. Bc. Pavla Golasowská, DiS.

  • KDU-ČSL
  • Moravskoslezský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.12.2015 20:48:08

Eutanázie je nezvládnutá péče o umírajícího

Eutanázie je nezvládnutá péče o umírajícího

Kdo jednou navštíví hospic, nikdy z něj neodejde stejný. Tato slova prohlásila zakladatelka hospicového hnutí v ČR Marie Svatošová na semináři pod názvem Kvalitní paliativní péče jako prevence eutanázie.

Poslanecká sněmovna přivítala 2.12. 2015 více než sto účastníků semináře k paliativní péči a eutanázii. Zazněly příspěvky jako "milosrdná lež", kterou v nemocnicích, LDN a jiných zařízeních "krmíme" umírajícího a neumíme mu dovolit důstojně umřít. Také zaznělo, že v nemocnicích nabízíme drahé utrpení, nutíme nemocného v terminálním stádiu k nesmyslným povinnostem jako je ranní budíček bez ohledu na jeho potřeby, nutíme jej do jídla, což mnohokrát není nutné, v zahraničí je již znám termín terminální půst.

Smrt jsme vytlačili na okraj našeho života a ta přesto k životu patří. Žijeme rychle a bohužel velmi často umíráme za plentou v LDN, v nemocnici apod. naprosto osamoceni a opuštěni. Často více než fyzickými bolestmi trpíme bolestmi, kterými je zasažena naše psychika, naše nitro. Cítíme se osamoceni a opuštěni. A tak je velmi snadné sáhnout po alternativě zdánlivě jednoduché, pokud bude uzákoněna, tak také dostupné a tou je eutanázie. Musím zde proto také zmínit přítomnost p. Hamerského na tomto semináři, který zde neopomněl všem účastníkům sdělit, že se na půdě poslanecké sněmovny v nejbližší době bude projednávat návrh na uzákonění eutanázie. Dle jeho názoru má legalizace eutanázie většinovou podporu a to jak veřejnosti, tak i zdravotníků. Mám za to, že to, co si myslí většina ještě nemusí být pravdou a nemusí to být dobré. A pokud přijmeme názor, který od odborníků na semináři také zazněl, a sice  že eutanazie je pouze nezvládnutá péče o umírajícího, pak je na příslušných resortech, aby poskytli dostatek finančních prostředků k zajištění této péče pro každého umírajícího.

A pokud si někdo myslí, že eutanázie je řešení, pojďte, navštívíme spolu hospic. Jak říká MUDr. Svatošová, po jeho návštěvě je proměna každého jistá.

Psáno pro blog.idnes.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama