Mgr. Bc. Pavla Golasowská, DiS.

  • KDU-ČSL
  • Moravskoslezský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.06.2021 21:44:00

Pokud nebudeme mít dostatek pěstounů, je rušení ústavní péče passé

Pokud nebudeme mít dostatek pěstounů, je rušení ústavní péče passé

Projev na 104. schůzi Poslanecké sněmovny 16. června 2021 k zákonu o sociálně-právní ochraně dětí

 Vážené kolegyně, kolegové,

můj pozměňovací návrh se také týká odměňování dlouhodobých i krátkodobých pěstounů. Chceme dostat děti z ústavní péče, a proto je musíme mít kam dát, a musím říct, že současný systém odměňování pro dlouhodobé i krátkodobé pěstouny je opravdu - ty částky jsou velice nízké. Proto ve svém pozměňovacím návrhu navrhuji odměny dlouhodobých pěstounů, a to sice v této výši: U jednoho dítěte 1,5násobek minimální mzdy, což je 22 800 korun, u dvou dětí 2násobek minimální mzdy, což je 30 400, u tří dětí nebo jednoho handicapovaného je to 2,5násobek minimální mzdy, což je 38 000 korun, a za každé další dítě v pěstounské péči 0,45 krát minimální mzda, což 6 840.

Musím ještě podotknout, že bylo upuštěno od postupného zvyšování odměny v závislosti na stupni handicapu, odměna tedy bude náležet stejná pro první i čtvrtý stupeň závislosti, a to ve výši 38 000 korun. Výjimku tvoří ustanovení § 47j odst. 4, který zvyšuje odměnu o 9 000 korun místo 6 840 za každé další dítě svěřené do péče osoby pečující, jde-li o dítě, které je osobou závislou na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni tři, což je těžká závislost, nebo ve stupni čtyři, což je úplná závislost.

A dále ještě navrhuji odměny přechodných pěstounů v této výši: To znamená, pokud jsou přechodní pěstouni zrovna bez dítěte a na dítě čekají, tak je to 1,8násobek minimální mzdy, což je 27 360, u jednoho dítěte je to 2,25násobek minimální mzdy, což je 34 200, dvě až tři děti nebo dítě s handicapem je to 38 000 a za každé další dítě v pěstounské péči je to 6 840 korun.

A ještě bych chtěla podotknout, že si velice vážím práce dlouhodobých i krátkodobých pěstounů a chtěla bych vás poprosit a požádat o podporu tohoto pozměňovacího návrhu, protože pokud nebudeme mít dostatek pěstounů, tak je vlastně rušení ústavní péče passé, protože nebudeme mít kam děti dát.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama