Mgr. Bc. Vít Rakušan

  • STAN
  • 1. místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.01.2021 16:05:00

Ministr Blatný si cenu testů špatně spočítal, nebo nám tu mizí miliardy?

Ministr Blatný si cenu testů špatně spočítal, nebo nám tu mizí miliardy?

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan na tiskové konferenci před jednáním Poslanecké sněmovny uvedl, že bude navrhovat zařazení bodu k informování ministra zdravotnictví o průběhu koronavirové pandemie.

Předseda STAN bude usilovat, aby se tento bod stal pravidelnou záležitostí. Vysvětlit bude chtít nyní především jeho výroky o ceně testování nebo chybném uvádění statistik o počtech úmrtí.

„Od ministra zdravotnictví budu chtít vysvětlení několika jeho výroků z posledních dnů, které v lidech vzbuzují nedůvěru a slouží ke zneužití pro celou řadu dezinformačních webů. I v době nouzového stavu nesmíme zapomenout, že vláda se stále zodpovídá Poslanecké sněmovně, a proto mi přijde férové, že budou ministři na začátku každého jednání sněmovny informovat o průběhu a vládní činnosti v boji proti koronavirové epidemii,“ řekl předseda hnutí STAN Vít Rakušan

Jedním z výroků, které je třeba dovysvětlit, je dosavadní částka vynaložená na testování ze státního rozpočtu, která se v porovnání s počtem testů a jejich obvyklou cenou značně liší.

„Považuji za zásadní, dozvědět se, jak ministr Blatný došel k závratné částce 25 miliard ze státního rozpočtu. Naše optimistické výpočty naznačují částku kolem patnácti až šestnácti miliard a ministr zdravotnictví by měl vysvětlit, kam se podělo téměř deset miliard korun, které v jeho počtech nesedí neb zda uvedl veřejnost v omyl. Ve světle informací o projektu poradce a bývalého ministra Prymuly, který se měl týkat soukromého testování, a který měl zahrnovat i účastníka další schůzky v toho času zavřené restauraci Rio na Vyšehradě, jsou ty pochybnosti o to větší. Vážně se nechci dožít zjištění, že se na dnešní situaci kdokoliv z nejvyšších politických představitelů napakoval,“ upozornil Vít Rakušan.

Předseda hnutí STAN bude chtít dále vysvětlit, proč ministr svými slovy dává náboje dezinformačním webům.

„Nevěřil jsem vlastním uším, když se o víkendu snažil ministr Blatný vyvracet statistiky, podle kterých jsme na počty úmrtí opravdu nejhorším státem v Evropě. Tohle nás teď čeká? Popírání reality? Rád bych pana ministra jako lékaře, kterého si lze vážit, poprosil, aby nemystifikoval veřejnost. Aby se nestavěl na stranu popíračů. Nebo jsou ta opatření, která my všichni kromě papalášů dodržujeme, vážně zbytečná?,“ komentoval předseda Rakušan vyjádření ministra Blatného.

A v neposlední řadě by ministr měl odstranit stávající logistický chaos v zásobování vakcínami. Veřejnost, ale především krajské samosprávy mají podle Rakušana právo vědět, jak bude její dodávání pokračovat.

„Izraelská čísla jasně prokazují, že je zcela zásadní 2. dávka vakcíny Pfizer. Imunita se vytváří plošně až poté. Tedy, my všichni tady potřebujeme v tom zmatku a chaosu vědět, že stát zvládá minimálně tento logistický úkol, že se nikde na nikoho netlačí, aby dávku vynechal. Proto musíme být v pohotovosti, a proto mluvíme o nejnáročnější logistické akci posledních třiceti let,“ dodal předseda STAN.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama