Mgr. Bc. Vít Rakušan

  • STAN
  • 1. místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.01.2018 20:37:00

Žádám o zásadní změnu tendru na mýtný systém

Žádám o zásadní změnu tendru na mýtný systém

Projev na 6. schůzi Poslanecké sněmovny 18. ledna 2018 - interpelace ministra dopravy Ťoka kvůli tendru na mýtný systém

 Vážený pane ministře,

jako poslanec bych vás chtěl požádat o zásadní změnu tendru na mýtný systém, po kterém volají především dotčené obce a kraje ČR, a to v podobě zrušení zpoplatnění téměř 900 km silnic prvních tříd.

Uvědomujeme si, že na jedné straně má mýtný systém přinést až dvojnásobný výnos právě díky rozšíření mýta. Na straně druhé ovšem stojí devastace silnic druhých a třetích tříd spolu s především hlukovým zatížením. A v neposlední řadě je snížena i bezpečnost v obci. Představitelé dotčených obcích ležících na přímých objízdných trasách shodně volají po zrušení tohoto zpoplatnění. V opačném případě se budou s velkou pravděpodobností potýkat s obrovským nárůstem kamiónové dopravy. Například dle analýzy Svazu sdružení místních samospráv budou takovými obcemi Kněžmost, Boseň, Zákupy, Bohatice na objízdných trasách silnic 1/16 či 1/38 a mnohé další.

Chtěl bych ještě upozornit, že souhlasné stanovisko napříč politickým spektrem k tomuto vyslovili i zástupci krajů ČR, např. slovy hejtmanky Karlovarského kraje.

Pane ministře, moc bych vás požádal jménem obcí, jménem sdružení místních samospráv i Svazu měst a obcí ČR k takové úpravě parametrů mýtného tendru, která by uchránila obyvatele dotčených ohrožených obcí zátěží z nadměrné kamiónové dopravy. Relevanci tohoto požadavku opírám i o stanovisko Asociaci krajů ČR vyslovené hejtmankou Karlovarského kraje.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama