Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.05.2010 13:03:56

Bylo by absurdní, kdyby vládu sestavoval Nečas

Bylo by absurdní, kdyby vládu sestavoval Nečas

Stanovisko statutárního místopředsedy ČSSD k povolebním jednáním.

Vítám, že prezident republiky Václav Klaus zahájil rozhovory se zástupci parlamentních politických stran neprodleně po volbách. Vítáme také, že se jako s prvním sešel právě se zástupcem ČSSD. Na dnešní schůzce jsem informoval pana prezidenta o postupu ČSSD v povolebním období. ČSSD navrhuje, aby byl jednáním o možném sestavení vlády pověřen zástupce ČSSD, což odpovídá volebním výsledkům a také ústavním zvyklostem.  

ČSSD je připravena tento mandát využít k jednání se všemi stranami, které se dostaly do Poslanecké sněmovny. Chceme jednat o programovém průniku a možnosti uplatnit programové priority ČSSD na půdorysu příští vlády.
Mezi tyto klíčové programové priority, na nichž bude ČSSD během jednání trvat, patří:

• podpora hospodářského růstu a snížení nezaměstnanosti

• zrušení poplatků ve zdravotnictví

• ochrana práv zaměstnanců a obnovení výplaty nemocenské v prvních třech dnech nemoci

• zavedení daňové progrese

• stabilizace veřejných rozpočtů, která nesmí být provedena na úkor rodin s dětmi a seniorů

ČSSD chce velmi odpovědně a důsledně využít mandát, který v těchto volbách získala od občanů. Naším cílem je uplatnit maximum z programu, na jehož základě jsme získali více než 1,1 milionu hlasů. Pokládám za absurdní, aby se sestavování příští vlády ujal Petr Nečas, zástupce politické strany, která volby prohrála a ztratila nejvíce hlasů a poslaneckých mandátů.

Případný vznik pravicové vlády ODS, Věcí veřejných a TOP 09 pokládáme za riziko pro budoucnost nejen našich voličů, ale také pro sociální soudržnost, hospodářský vývoj a stabilitu celé země. Pro ČSSD je nepřijatelné, aby vznikla vláda prosazující vyšší spoluúčast pacientů, školné na vysokých školách, zachování rovné daně, výpověď bez udání důvodu, anebo škrty, které sníží životní úroveň rodin s dětmi a důchodců.

Bohuslav Sobotka, statutární místopředseda ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama