Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.05.2010 19:11:00

Dotace pro nadace loterijní zákon neomezuje

Dotace pro nadace loterijní zákon neomezuje

Novela loterijního zákona dobročinné peníze neohrozí.

Na svém dubnovém jednání schválila Poslanecká sněmovna novelu zákona o loteriích, posilující pravomoci měst a obcí v regulaci hazardních her. Předloha z dílny ČSSD byla podpořena hlasy 163 poslanců a získala tak ze všech předložených legislativních návrhů jednoznačnou podporu. V Senátu bude tato novela projednána pravděpodobně na schůzi 20. května a senátoři průřezově z různých politických stran vyjadřují tomuto návrhu podporu.

Novela řeší kromě zvýšení pravomoci měst a obcí v regulaci hazardu také větší transparentnost poskytování odvodů na tzv. veřejně prospěšné účely. Jde o povinné dávky poskytované provozovateli hazardu na různé sociální, kulturní, zdravotní a jiné potřebné projekty. Novela stanoví, že napříště bude veřejně dostupná informace o tom, který provozovatel poskytl dotační peníze a kterému subjektu. Dále se v textu novely upřesňuje, že nesmí existovat personální vazba mezi společností, která peníze poskytuje a příjemcem dotace.

V poslední době se objevují informace o tom, že novela fakticky brání možnosti nadále poskytovat odvody na veřejně prospěšné účely přímo neziskovým organizacím, příspěvkovým organizacím, postiženým osobám atd. Dokonce vznikly jakési webové stránky vyzývající k nepřijetí novely zákona o loteriích na půdě Senátu.

Novela zákona o loteriích zpracovaná poslanci ČSSD v žádném případě neomezuje poskytování dotací na veřejně prospěšné aktivity. Novela nijak neomezuje toho, komu mají být odvody poskytnuty. I nadále mohou přijímat dotace všechny typy organizací, jako tomu je dosud. Pouze platí, že pokud provozovatel sázkových her peníze poskytuje prostřednictvím nadace, nesmí mezi nadací a provozovatelem existovat spřízněný vztah, například majitel sázkové firmy nesmí být ve správní radě nadace. Toto omezení má bránit možnému zneužívání dotací a jejich poskytování netransparentním způsobem. Jakékoliv obavy dotovaných subjektů jsou liché, poskytování peněz na dobročinné účely novela zákona o loteriích neomezuje.

Bohuslav Sobotka, stínový ministr financí za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama