Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.04.2010 10:28:09

Konec pomlouvání České republiky

Konec pomlouvání České republiky

Po naší zemi jezdí muž jménem Petr Nečas a pomlouvá Českou republiku.

Bankrot je prý za dveřmi, budeme nové Řecko. Po něm to úslužně papouškují ostatní kandidáti ODS. Je jim jedno, že opakováním těchto nesmyslů zemi poškozují. Všechna tato vyjádření totiž čtou analytici, investoři, ratingové agentury. Negativní kampaň ODS ztratila kontakt s realitou a valí se svou cestou hlava nehlava.

 

S ohledem na tyto účelové lži je důležité znovu a znovu vracet předvolební diskusi do rozpočtové reality.

 

Český dluh je podle agentury Bloomberg hodnocen jako osmý nejbezpečnější na světě. Žebříček 44 zemí byl sestaven podle ceny, kterou investoři platí na trhu za pojištění proti státnímu bankrotu. Český státní bankrot žádný ekonomický analytik nečeká.

 

Této bezpečné dluhové pozici odpovídají i aktuální úrokové náklady, za které si nyní podle údajů uvedených v HN půjčuje Česká republika. Výnos našich desetiletých dluhopisů v české měně se pohybuje kolem 3,98%. Německo platí úrok 3,09%, Slovensko 3,96% (v porovnání s ČR inkasují Slováci prémii za členství v eurozóně), Polsko 5,76%, Řecko 6,52% a Rusko 7,47%). I tady je evidentní rozdíl mezi pozicí ČR a zeměmi, které mají skutečný problém s výší dluhu.

 

Nezávislým měřítkem rozpočtové situace jednotlivých zemí je ratingové hodnocení - tzv. sovereign rating. Ke zhoršení ratingového hodnocené ČR naposledy docházelo v letech 1996-1998. Od roku 1999 se trvale zlepšuje rating České republiky u tří klíčových ratingových agentur Moody‘s, Standard and Poor‘s a Fitch. Agentura Moody‘s zlepšila hodnocení ČR na investiční stupeň A1 v roce 2002 a toto hodnocení nadále udržuje. Agentura Fitch zlepšila hodnocení ČR na stupeň A v roce 2005 a na stupeň A+ v roce 2008. Agentura Standard and Poor’s zlepšila hodnocení ČR na investiční stupeň A v roce 2007. Ratingové agentury tak mají od roku 1999 na stabilitu našich veřejných financí zcela odlišný názor než ODS.

 

Veřejný dluh ČR dosáhne na konci roku 2010 39% HDP. Průměr zemí eurozóny bude ve stejném okamžiku 80% HDP. Limit výše veřejného dluhu pro přijetí společné měny je maximálně 60% HDP. Naše země patří mezi třetinu nejméně zadlužených zemí EU. Mezi nejvíce zadlužené bude na konci letošního roku patřit Řecko - veřejný dluh 124% HDP, Itálie - 116% HDP a Belgie -101% HDP.

 

Roční deficit veřejných rozpočtů České republiky se snížil v roce 2006 na 2,6% HDP a v roce 2007 na 0,7% HDP. To byly poslední dva státní rozpočty, připravené ještě vládou ČSSD na základě legislativy, platné v době vlád vedených ČSSD. Tempo zadlužování se pak začalo opět zvyšovat. Deficit v roce 2008 dosáhl 2,72% HDP a v roce 2009 podle aktuálních údajů ČSÚ 5,93%.

 

Nyní je důležité vrátit tempo zadlužování zpět na úroveň z let 2006-2007. ČSSD navrhuje konkrétní opatření na příjmové a výdajové straně tak, aby nejpozději v roce 2013 nepřevyšoval roční deficit veřejných rozpočtů 3% HDP.

Taková jsou fakta o rozpočtové a dluhové pozici České republiky. Před námi není žádný bankrot, žádné rozpočtové Řecko. Jen tvrdá práce na rozumném zvýšení příjmů a sociálně únosném snížení výdajů státu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama