Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.06.2010 20:05:00

Návrhy Bezděkovy komise ohrozí rozpočty rodin

Návrhy Bezděkovy komise ohrozí rozpočty rodin

Privatizace důchodového systému je podle ČSSD nepřiměřeným rizikem.

ČSSD pozorně sleduje vývoj okolo tzv. Bězděkovy komise, která řeší změny v důchodovém pojištění. Sociální demokracie vždy jasně deklarovala, že odmítá myšlenku privatizace průběžného důchodového systému v podobě tzv. opt-outu. Tento systém totiž znamená vyvedení peněz do negarantovaných privátních fondů. Privatizace důchodového systému je podle ČSSD z hlediska dlouhodobé rovnováhy veřejných financí nepřiměřeným rizikem a může vést k omezení přístupu nízko příjmových skupin obyvatelstva k veřejným službám a odsoudit je k sociálním dávkám na úrovni existenčního minima.

Obrovským rizikem opt-outu je znehodnocení úspor tak, jak se to děje například v USA, kde lidé kvůli krizi přišli o své celoživotní úspory. Jen za rok 2008 klesly naspořené finance Američanů na důchod o hrozivých 25%. To jednoznačně dokazuje, že převádění prostředků z průběžného systému do systému kapitálových penzijních fondů je velkým rizikem.

ČSSD si je vědoma, že se musejí provést parametrické úpravy důchodového systému, opt-out však považujeme v tuto chvíli za nepřijatelný. Neslouží totiž lidem, ale pouze jako dobrý byznys privátním penzijním fondům. Důchodová reforma musí podle našeho názoru vzniknout na dohodě politických stran, ale v žádném případě nesmí vystavit penz a úspory občanů riziku.

Odmítáme rovněž sbližování sazeb DPH, jak o tom hovoří lídr ODS Petr Nečas. To by znamenalo zvýšení cen potravin, léků a dalších položek. Toto opatření by totiž znamenalo obrovský dopad na rozpočty většiny občanů, což mimochodem před týdnem potvrdil i ekonomický expert z ODS Martin Kocourek.

Bohuslav Sobotka, statutární místopředseda ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama