Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.03.2010 19:14:00

Nebyla do zákona po Kalouskově vzoru vpašována jiná ustanovení?

Nebyla do zákona po Kalouskově vzoru vpašována jiná ustanovení?

Řeč na 75. schůzi PSP ČR, 10.3.2010

Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážení kolegyně, kolegové, vážená vládo, rád bych se zeptal na jednu důležitou věc. Nevystupoval bych s touto otázkou, kdybychom tady neslyšeli opakovaně včera při projednávání novely zákona o dani z přidané hodnoty vyjádření bývalého ministra financí, dnes pana poslance Kalouska, který nám zde popisoval, jak velmi sofistikovaně do návrhu zákona, který se tvářil jako harmonizační a čistě technokratický, vsadil zcela úmyslně novelu zákona o dani z přidané hodnoty, která měnila režim zdaňování benefitů. Tehdy jsme tady projednávali také novelu, která se tvářila technokraticky, ale nyní se ukazuje, že mazaný poslanec Kalousek, tehdy tedy ministr financí, do této novely vpašoval ustanovení, které nebylo vynuceno harmonizací, ale bylo motivováno nějakými ideovými záměry bývalého ministra financí.

Vzhledem k tomu, že nyní je navrhováno, abychom tento návrh zákona projednali v prvém čtení, to znamená, že vlastně ani není šance, aby byl projednáván ve výborech, a já rozumím důvodům a poslanci sociální demokracie jsou připraveni podpořit projednávání ve zrychleném režimu a hlasovat pro finální znění zákona, ale rád bych požádal pana ministra financí o ujištění, že zde nebyla použita Kalouskova metoda, to znamená, že součástí tohoto návrhu není nic jiného než harmonizace, než transformace příslušných směrnic do české legislativy. Myslím, že tohle je velmi důležitá věc, aby se nám takového ujištění dostalo, abychom si mohli být jisti, že třeba za půl roku někdo nepřijde a neřekne: podívejte se, jak je možné, že jste si toho nevšimli, že v tomto se měnila i jiná pravidla, která s harmonizací neměla nic společného. A vzhledem k tomu, že máme minimum času, vzhledem k tomu, že vlastně nás čekají pouze dvě hlasování o této věci, pak by bylo myslím dobré, kdybychom si jasně poslechli, že to tak je. A vzhledem k tomu, že nás čeká bod 45, a tam já už s tím vystupovat znovu nechci, tak bych potom požádal pana ministra, zda by podobné prohlášení pro jistotu mohl učinit i u následujícího bodu 45, který, jak doufám, také schválíme v rámci zrychleného čtení. Děkuji.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama