Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.02.2010 16:00:00

Obstrukce ODS blokují rozumné a důležité zákony

Obstrukce ODS blokují rozumné a důležité zákony

Už několik týdnů Poslanecká sněmovna nemůže projednávat návrhy zákonů a její činnost se prakticky zastavila. Stalo se to v důsledku postupu, který zvolila dosavadní nejsilnější politická strana - ODS.

Parlamentní obstrukce bývá často posledním (zoufalým) nástrojem zviditelnění malých či extremisticky orientovaných politických stran, které chtějí tímto způsobem demonstrovat svůj zásadní odpor proti vůli příslušné parlamentní většiny. Takto se u nás často chovali například Republikáni Miroslava Sládka, než je voliči po zásluze potrestali a skončili v mimoparlamentním zapomnění.

Za první republiky byla parlamentní obstrukce nástrojem Gottwaldových komunistů. Nikdy se ale zatím nestalo, že by chod Parlamentu zcela úmyslně zastavila nejpočetněji zastoupená politická strana, tak jak to nyní předvádí ODS. Je to výraz naprosté bezradnosti, programové prázdnoty a především netolerance k názorům jiných. ODS nemá v současné době žádná pozitivní témata, o nichž by chtěla v Poslanecké sněmovně jednat, žádné programové priority. Nemá nic, co by chtěla ještě do voleb vyřešit či zlepšit. Při parlamentním hlasování se v posledním roce díky své politice dostává do stále větší izolace a s výjimkou Miroslava Kalouska (a někdy Martina Bursíka) už nenachází žádné spojence. Soustředí se proto na čistou destrukci parlamentního procesu a je jí jedno, jaké škody tím způsobí.

Úsměvné přitom je, že sama ODS v minulosti parlamentní obstrukce ostře kritizovala. Nyní vyzývá dokonce k tomu, aby Poslanecká sněmovna už vůbec nezasedala – do voleb přitom zbývají ještě čtyři měsíce. ČSSD s  návrhem ODS na takové placené poslanecké prázdniny nesouhlasí. V parlamentní republice, kterou naše země je, nelze dlouhodobě vyřadit Parlament z rozhodovacího a kontrolního procesu – to by dříve nebo později vedlo k omezení demokratického charakteru naší země. Obstrukci poslanců ODS proto nelze ustupovat.

Jsem přesvědčen o tom, že by Poslanecká sněmovna měla využít veškerý čas do voleb k tomu, aby intenzivně pracovala a přijímala rozumné a potřebné zákony. V oblasti boje proti korupci, přísnější regulace hazardu, obnovení výplaty nemocenské, úpravy podmínek pro využívání energie získané slunečním zářením, zrušení poplatků ve zdravotnictví nebo třeba nápravy chyby, jež se stala v tzv. Janotově balíčku při neúměrném snížení peněžité pomoci v mateřství. Poslanci ČSSD navrhli včera a dnes konání dalších schůzí Poslanecké sněmovny tak, aby bylo možné o důležitých zákonech znovu jednat už příští týden.

Návrhy zákonů, které podporuje ČSSD a ODS obstrukcí brání jejich projednání:

  • zákon o krajském referendu
  • zákaz privatizace Letiště Praha – Ruzyně
  • zrušení poplatků ve zdravotnictví
  • návrat peněžité pomoci v mateřství na úroveň roku 2009
  • obnovení výplaty nemocenské v prvních třech dnech nemoci
  • přísnější regulace hazardu
  • zákon o zrušení listinných anonymních akcií
  • zákon o regulaci lobbingu
  • výplata jednorázového příspěvku k důchodu v roce 2010
  • zákon o zvýšení daňové progrese
  • vládní protikorupční balíček
  • zákon regulující úroky a omezující lichvu
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama