Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.03.2010 15:25:34

Řeč na 76. schůzi PSP ČR 2.3.2010

Řeč na 76. schůzi PSP ČR 2.3.2010

Občanská demokratická strana se před minulou schůzí Poslanecké sněmovny rozhodla, že bude čelit návrhům, které předkládají jiné politické strany, způsobem, že zastaví chod celé Poslanecké sněmovny.

 Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, kolegové, já nebudu mluvit dlouho. Před námi je důležité rozhodnutí - potvrdit tady existenci stavu legislativní nouze a projednat příslušnou novelu zákona o dani z přidané hodnoty.

Já chci jasně říci, že my jsme připraveni tento vládní návrh na dnešním jednání Poslanecké sněmovny podpořit tak, abychom pomohli maximálně odvrátit hrozbu čtvrteční stávky. A pokud zde zazněly připomínky k tomu, že je zbytečné, aby byl vyhlašován stav legislativní nouze, pak já se domnívám, že celou situaci pan premiér Fischer popsal přesně.

Tady, v Poslanecké sněmovně, jsme měli v minulém měsíci možnost celou věc vyřešit bez toho, že by se musel vyhlašovat stav legislativní nouze. Tady, v Poslanecké sněmovně, jsme měli možnost příslušný návrh zákona opravit, využít některý z projednávaných tisků ať už k přímé nebo nepřímé novele zákona o dani z přidané hodnoty. Proč k tomu nedošlo? Je to v důsledku postupu, který zvolila Občanská demokratická strana.

Občanská demokratická strana se před minulou schůzí Poslanecké sněmovny rozhodla, že bude čelit návrhům, které předkládají jiné politické strany, způsobem, že zastaví chod celé Poslanecké sněmovny. ODS zastavila chod celé Poslanecké sněmovny prostřednictvím parlamentní obstrukce. Znamenalo to, že původní schůze Poslanecké sněmovny, ač trvala tři týdny, vůbec neprojednala téměř nic ze svého programu. Nebyla schopna projednat ani příslušnou novelu zákona o dani z příjmů, kde byl načten pozměňující návrh pana poslance Dolejše, který směřoval k řešení tohoto problému při zdaňování benefitů, nemohla projednat ani jiné návrhy, do kterých sociální demokracie chtěla přednést vlastní pozměňující návrhy na vyřešení problematiky zdaňování zaměstnaneckých benefitů.

Pan premiér zde jasně řekl, že proběhlo během řádné schůze Poslanecké sněmovny jednání, ve kterém jsme se pokusili dohodnout na tom, že toto řešení uskutečníme během řádné schůze Sněmovny, tak aby se nemusely svolávat mimořádné schůze nebo volit mimořádné prostředky, jaké nyní zvolila vláda. Jediný důvod, proč k tomu řešení na půdě Poslanecké sněmovny nedošlo, byly obstrukce Občanské demokratické strany, které zastavily chod jedné komory Parlamentu České republiky.

Já se domnívám, že ODS dnes nemá vůbec žádné právo divit se tomu, že vláda použila tento mimořádný nástroj, a nemá nejmenší právo, aby tento mimořádný nástroj zpochybňovala. Jestliže se Občanská demokratická strana rozhodla obstrukcemi zablokovat Poslaneckou sněmovnu, nemůže se divit, jestliže vláda řeší naléhavý problém, který ve veřejném životě existuje, způsobem, pro který se rozhodla. Není jiná možnost, jak přehlasovat obstrukce Občanské demokratické strany, než podpořit návrh vlády na projednání tohoto návrhu v mimořádném režimu. Všechny ostatní pokusy řešit tento problém normální parlamentní procedurou v minulém měsíci selhaly. Sociální demokracie se o to snažila. Když jsme neuspěli, uvítali jsme návrh řešení, se kterým přišla vláda po dohodě jak se zaměstnanci, tak se zaměstnavateli na půdě tripartity.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama