Mgr. Dana Váhalová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.09.2014 15:17:02

Cena Václava Havla za lidská práva

Cena Václava Havla za lidská práva

Koncem srpna se v Praze uskutečnilo setkání komise, která rozhodovala o užším výběru na prestižní občanskoprávní Cenu Václava Havla, kterou uděluje Parlamentní shromáždění Rady Evropy.

Parlamentní shromáždění Rady Evropy se snaží ocenit Cenou Václava Havla nevládní instituce či jednotlivce, kteří se zasloužili o ochranu lidských práv ve světě. Tentokrát komise vybírala z 56 nominovaných osobností a organizací. Pro Českou republiku je tato událost nejen prestižní, ale je také možností, jak se zapojit do podpory demokracie, ochrany lidských práv a mírových řešení konfliktů v současném neklidném světě. Sedmičlenná komise v čele s předsedkyní Parlamentního shromáždění Rady Evropy se skládala ze tří členů jmenovaných úřadem Parlamentního shromáždění Rady Evropy a dalších tří členů jmenovaných Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77.

V Praze byli nominování tři kandidáti: izraelská nevládní organizace Betselem, která prosazuje dodržování lidských práv na Západním břehu Jordánu, ve východním Jeruzalémě a Pásmu Gazy, dále katolická organizace Maltská jezuitská služba uprchlíkům, která se zabývá  ochranou práv uprchlíků, žadatelů o azyl a migrantů a Anar Mammadli - ázerbájdžánský obhájce práva na svobodné volby, který byl odsouzen na pět a půl roku vězení za údajné krácení daní. Z těchto tří vybere komise na svém štrasburském zasedání finalistu, který obdrží Cenu Václava Havla na zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy v září 2014.

Během prvního zasedání komise v Praze, se předsedkyně Parlamentního shromáždění Rady Evropy Anne Brasseur setkala  s nejvyššími českými ústavními činiteli. Jednání o aktivitách české delegace v Radě Evropy, o úlohách Rady Evropy při řešení konfliktů, a o spolupráci demokratických zemí potvrdily význam  Rady Evropy, který ve světové mezinárodní politice nabývá na stále větším významu. Rada Evropy se stává důležitou platformou hledání řešení světových problémů současnosti a parlamentní diplomacie se stává skutečným nástrojem pro budování vzájemných vztahů, komunikace a zejména hledání kompromisů při řešení mezinárodních krizí.

Evropa má nejen společnou, často pohnutou historii, ale na základě pochopení a ponaučení může mít především lepší společnou budoucnost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama