Mgr. Dana Váhalová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.01.2015 13:58:26

Do Evropy přišel teror

Do Evropy přišel teror

Masakr v Paříži se musí stát mezníkem pro spolupráci proti extremismu.

Dne 7. ledna dopoledne zaútočili ozbrojení extremisté na redakci pařížského satirického listu Charlie Hebdo a zmasakrovali v budově a v její blízkosti 12 osob. Jedná se o největší teroristický útok ve Francii za posledních několik desítek let. Samo provedení útoku, výzbroj v podobě útočných pušek, granátometu, podle všeho i neprůstřelných vest, naznačuje, že se jednalo o dobře připravené teroristy.

Do Evropy tak přišel teror, který můžeme vidět v Pákistánu nebo Somálsku.

Je to bezprostřední útok na demokracii a snaha vyvolat nenávist v evropských společnostech, kde žijí početné menšiny. Příliv emigrantů, vysoká nezaměstnanost, odcizení a nevraživost mezi většinovou populací a menšinami, je živnou půdou pro extremisty všeho druhu. Jejich cílem je vyvolat nenávist, konflikt a nejlépe na rasovém či náboženském základě.

Připomeňme si např. neonacistické běsnění v Evropě, kdy hlavním motorem byla nenávist vůči Židům. Nesmíme připustit, aby se Evropou opět šířila nenávist a strach.

Je třeba dopadnout pachatele tohoto hrůzného činu a odhalit organizace na ně napojené. V duchu demokratických základů naší společnosti musíme vytvořit široké koalice lidí napříč různými náboženstvími a společně říci jasné ne extremismu.

To, že je to reálné, potvrdila i účast egyptského prezidenta Abdala  Fataha  Sisího na vánoční vigilii v káhirské koptské pravoslavné katedrále sv. Marka. Tuto bohoslužbu, celebroval patriarcha Teodor II a přenášela ji i egyptská státní televize. Egyptský prezident tak navázal na svůj mimořádný projev na universitě Al-Azhar, která je považována za centrum vědeckého islámu. V jeho projevu zaznělo: "Islámský svět by už neměl být vnímán zbytkem lidstva jako zdroj úzkosti, smrti a zmaru, a proto by jeho náboženští vůdci měli vyjít ze sebe, provést náboženskou revoluci, vykořenit fanatismus a nahradit jej osvícenější vizí světa. Pokud se tak nestane, přijímají tak před Bohem odpovědnost za to, že uvedli muslimskou obec na cestu zkázy."

Také my máme svoji velkou odpovědnost za Evropu, máme své extremisty, kteří se cestou nenávistí snaží o likvidaci demokratické společnosti. Naší nadějí je vytvořit občanské společnosti, založené na společné a sdílené občanské příslušnosti bez kulturních a náboženských odlišností.

Msta rozhodně nepatří do humánní společnosti a navíc, hledáme-li příčiny, proč k takovým útokům může docházet i v budoucnu, je potřeba si říci, že se nemusí vždy jednat o občany z bývalých kolonií, které pomohly bohatnout západní Evropě. Stačí si vzpomenout na čin např. norského masového vraha a teroristy Anderse Breivika, který v červenci 2011 zabil 77 lidí.

Prezident Barack Obama na Valném shromáždění OSN řekl: "Svět je sice na křižovatce před válkou a mírem, chaosem a integrací, strachem a nadějí, ale vidím, že nebezpečí konfliktu se snižuje a dokonce existující nebezpečenství nás vedou ke vzájemné závislosti a tím i k nutné spolupráci."

Rok 2014 nebyl pro mnoho lidí příliš šťastný a po dlouhé době se přiblížila k našim domovům i hrozba možného válečného konfliktu. Krize na Ukrajině a občanská válka v Sýrii vyhnala miliony lidí z jejich domovů.

Ať rok 2015 patří mezi roky dialogu, odpovědnosti, slušnosti a úcty jednoho člověka k druhému.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama