Mgr. Dana Váhalová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.08.2016 19:25:00

Strach nesmí být silnější než odpovědnost

Strach nesmí být silnější než odpovědnost

Na letním zasedání Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PS RE) byla zahájena rozsáhlá informační kampaň proti terorismu pod názvem „Ne nenávisti, ne násilí“ (NoHateNoFear).

Členové PS RE vyjádřili svůj postoj proti nenávisti a strachu s cílem zabránit šíření nepřátelství a strachu. Terorismus nesmí zastrašovat a zbavovat odvahy mít právo na zásadní rozhodování. Předseda PS RE, Pedro Agramunt ve svém projevu řekl:

„Terorismus se stal realitou života. Brutální útoky v Istanbulu, Bruselu, Tunisu, Paříži a v poslední době v Orlandu, vzaly životy mnoha našich občanů. Tyto ohavné útoky zanechaly hluboké jizvy, které se budou dlouho hojit. Terorismus je násilí propočítané tak, aby vytvořilo atmosféru strachu, paniku, zoufalství, hněv a nenávist. Ale teror funguje pouze tehdy, když se necháme poddat strachu a hněvu, který nám potom diktuje, co se bude dít dál. Nesmíme spadnout do této pasti. Musíme jim bránit v dosažení jejich širšího cíle, aby nás rozdělili."

PS RE podporuje boj proti terorismu v souladu s hodnotami, jako jsou lidská práva, demokracie a právní stát, které spojují a vytváří silná společenství. Je třeba zajistit bezpečnost, aniž by byla nepřiměřeně omezována svoboda občanů, nebo okleštěna občanská práva. Je potřeba zachovat fungující občanskou společnost, která podporuje otevřenou diskusi, vytváří důvěru, porozumění a vyjadřuje odhodlání hájit zájmy občanů.

Svými rezolucemi vyzývá země k řešení problémů, protože v opačném případě různé populistické skupiny a hnutí zneužívají strachu lidí k destabilizaci celé společnosti. Největší odpovědnost mají politici, tito musí transparentně a odpovědně informovat veřejnost, hájit dodržování základních práv a svobod a respektování lidské důstojnosti. Tak mohou posilovat imunitu proti strachu a nenávisti.

Prostřednictvím iniciativy „NoHateNoFear" chce PS RE aktivizovat co nejvíce lidí – politiků, akademiků, novinářů, náboženských vůdců, představitelů občanské společnosti a občanů, aby společně řekli " Ne strachu a nenávisti". Předseda PS RE P. Agramunt se proto osobně účastnil také zasedání Parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě v Tbilisi, kde oslovil další poslance, členy této organizace z 57 členských zemí a vyzval k podpoře této iniciativy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama